GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaud´┐Ż / Barcelona / Sagrada fam´┐Żlia - Fa´┐Żana del Naixement -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

Gaud´┐Ż: SAGRADA FAM´┐ŻLIA  
             Fa´┐Żana del Naixement

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
 El temple:  Dades pr´┐Żctiques  Historia  Descripci´┐Ż general  Cronologia  Fa´┐Żana del Naixement  Fa´┐Żana de la Passi´┐Ż  Fa´┐Żana de la Gloria  Els altres Espais del temple  Els elements constructius 
 Accessibilitat per a minusv´┐Żlids
 Fonts i informaci´┐Ż complementaria:  Links  Bibliografia  Situaci´┐Ż actual de les obres  Altres obres de Gaud´┐Ż
 
La fa´┐Żana del Naixement:  Les torres o campanars   El P´┐Żrtic:  Portal de la Fe  Portal de l´┐ŻEsperan´┐Ża  Portal de la Caritat  Escultures i autors

La fa´┐Żana del Naixement es l'´┐Żnica part del temple directament constru´┐Żda per Gaud´┐Ż. Quan Gaud´┐Ż mor´┐Ż el 1926 nom´┐Żs la torre de Sant Bernab´┐Ż estava totalment acabada i les altres tres molt avan´┐Żades. La fa´┐Żana del Naixement ha estat recentment declarada "PATRIMONI DE L'HUMANITAT" per la UNESCO.
Esta formada com les altres fa´┐Żanes per quatre campanars de planta quadrada en la seva base, que passa a ser cil´┐Żndrica quan arriben a la quarta part de la seva al´┐Żada. M´┐Żs amunt, van adoptant un perfil parab´┐Żlic fins a convertir-se en un pinacle que corona cada una de les torres.
Els tres espais que queden entre les arestes, estan ocupats per tres portals que en conjunt constitueixen el p´┐Żrtic.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Xiprer simbol de puresa GaudÝ: Sagrada FamÝlia Tortuga sustentant una columna

Fa´┐Żana del Naixement

Xiprer amb coloms
s´┐Żmbol de puresa
Tortuga sustentant 
una columna

Les torres o campanars:
Tenen una al´┐Żada de 107 metres les dues centrals i de 98 metres les exteriors.
Son els elements principals i m´┐Żs caracter´┐Żstics de la fa´┐Żana.
Son totalment accessibles per mitj´┐Ż d´┐Żescales helico´┐Żdals que deixen un important espai buit central i que arriben fins a gaireb´┐Ż a dalt de tot.
Tota la llargada dels campanars es oberta per mitja d´┐Żuna esp´┐Żcie de persianes de pedra que permetran la difusi´┐Ż del so de les campanes tubulars previstes per Gaud´┐Ż.
La silueta de la part superior s´┐Żassembla a un b´┐Żcul episcopal. Altres simbologies que s´┐Żhi poden veure, son el nus s´┐Żmbol de l´┐Żanell dels bisbes i a la culminaci´┐Ż una creu daurada que incorpora la inicial de l´┐Żap´┐Żstol a qui la torre es dedica.
Cada una de les torres d´┐Żaquesta i de les altres dues fa´┐Żanes, en total dotze, quatre per a cada una, est´┐Ż dedicada a un ap´┐Żstol. Les de la fa´┐Żana del Naixement, estan dedicades a Sant Bernab´┐Ż, Sant Sim´┐Ż, Sant Judes Tadeu i Sant Maties. Cada un d´┐Żells est´┐Ż representat en una gran est´┐Żtua sedent, col´┐Żlocada en el punt en que les torres passen d´┐Żuna estructura quadrada a una altra circular, el que permet fer, en els espais triangulars resultants, un balcons que el hi serveixen de base.
La ornamentaci´┐Ż inclou els noms de Jes´┐Żs, Maria i Josep enlla´┐Żats amb palmes i amb la paraula "Sanctus" que es repeteix nou vegades a cada campanar, en diferents colors: groc en els dedicats a Deu pare, vermells els dedicats a Deu fill i de color taronja els dedicats a l´┐ŻEsperit Sant. 
Pels pinacles, Gaud´┐Ż va imaginar entre 1914 i 1922 diferents solucions. En la finalment adoptada , s´┐Żacaben per estels que fan com de corona i per sota, sis r´┐Żtols que diuen "Hosanna" i "Excelsis".

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Vista posterior fašana Naixement GaudÝ: Sagrada FamÝlia Campanars vistos frontalment GaudÝ: Sagrada FamÝlia Campanars amb imatges dels ap˛stols BernabÚ i Simˇ i la muntanya de Montserrat GaudÝ: Sagrada FamÝlia Campanars amb les imatges dels ap˛stols Tadeu i Maties amb la Immaculada Concepciˇ
Campanars vistos des de la Fa´┐Żana de la Passi´┐Ż Campanars vistos frontalment Els ap´┐Żstols Bernab´┐Ż i Sim´┐Ż amb la muntanya de Montserrat al mig Els ap´┐Żstols Tadeu i Maties amb la Immaculada Concepci´┐Ż al mig

El P´┐Żrtic:
Gaud´┐Ż va dissenyar per a aquest  p´┐Żrtic una impressionant iconografia en la que a m´┐Żs de les figures religioses, hi han esculpits enormes quantitats  d´┐Żelements vegetals  que serveixen d´┐Żelement d´┐Żuni´┐Ż entre els diferents motius religiosos en una imaginativa explosi´┐Ż de vida
El p´┐Żrtic est´┐Ż compost per tres portals: de la Fe (a la dreta), l´┐ŻEsperan´┐Ża (a l´┐Żesquerra), i la Caritat (al centre) que presenten en els seus motius escult´┐Żrics una amplia i fantasiosa representaci´┐Ż de la vida de Jes´┐Żs.
L´┐Żarquivolta de cada portal continua amunt formant una llanterna que acaba en un pinacle.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia P˛rtic de la Fašana del naixement GaudÝ: Sagrada FamÝlia - P˛rtic de la fašana del Naixement    
Dues vistes del p´┐Żrtic de la fa´┐Żana del Naixement     

El portal de la Caritat, que es el central, es dividit en dues entrades diferents per una columna que sustenta est´┐Żtues de Jes´┐Żs, Maria, Josep i ´┐Żngels, completades a banda i banda per grups escult´┐Żrics que representen l´┐Żadoraci´┐Ż dels reis i els pastors. 
Al davant del finestral del timp´┐Ż compost de dues ogives i una rosassa veiem l´┐Żestel de Betlem i sobre uns pedestals l´┐Żimatge de l´┐ŻArc´┐Żngel fent l´┐ŻAnunciaci´┐Ż a la Verge.
M´┐Żs amunt, hi trobem figures d´┐Ż´┐Żngels m´┐Żsics, tot rodejat per un mon vegetal amb flors de diverses especies i animals amb ocells, que cobreixen tota la superf´┐Żcie del p´┐Żrtic donant-li una unitat d´┐Żaspecte impressionant per a una superf´┐Żcie tant gran. En la part superior d´┐Żaquest conjunt, es troba una representaci´┐Ż dels signes del Zod´┐Żac tal com es trobaven la nit del naixement de Jes´┐Żs.
M´┐Żs amunt i en una cova rodejada d´┐Żocells, hi trobem les imatges de la coronaci´┐Ż de la Verge. Encara m´┐Żs amunt altres imatges que culminen en una esp´┐Żcie de pinacle constitu´┐Żt per un xiprer que es el s´┐Żmbol de la puresa i que entre altres s´┐Żmbols decoratius s´┐Żaixeca entre les dues torres centrals i molt per sobre de la base del timp´┐Ż.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de la Caritat GaudÝ: Sagrada FamÝlia Portal de la Caritat Coronaciˇ de la Verge GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Escena del Naixement
Vista general del Portal de la Caritat Coronaci´┐Ż de la Verge El Naixement sobre una
 columna amb la genealogia de Jes´┐Żs
GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Adoraciˇ dels Reis Mags GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Adoraciˇ dels pastors
 

Adoraci´┐Ż dels Reis Mags

Adoraci´┐Ż dels pastors

 

El portal de l´┐ŻEsperan´┐Ża, el situat a l´┐Żesquerra, es molt m´┐Żs petit que el central i sobresurt menys de la fa´┐Żana, te una sola porta, cont´┐Ż tamb´┐Ż una vegetaci´┐Ż exuberant en aquest cas aqu´┐Żtica, ja que en aquest portal es representen  escenes de la fugida d'Egipte i tamb´┐Ż del sacrifici dels sants innocents. 
Al peu dels pedestals, hi trobem fauna aqu´┐Żtica, oques.
El portal est´┐Ż presidit per una est´┐Żtua de San Josep amb el nen Jes´┐Żs dempeus. Tamb´┐Ż imatges de Sant Joaquim i Santa Anna.
La llanterna culmina amb un pinacle que representa les muntanyes de Montserrat i a sobre el grup del casament de la Verge i Sant Josep.
A l´┐Żextrem superior, una corona imperial sobre un estel poli´┐Żdric.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de l'Esperanša GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de l'Esperanša GaudÝ: Sagrada FamÝlia Portal de l'Esperanša Desposoris de Maria i Josep GaudÝ: Sagrada FamÝlia Portal de l'Esperanša └ngels trompeters
Dues vistes generals del Portal de l'Esperan´┐Ża Desposoris de Maria i Josep ´┐Żngels trompeters

El portal de la Fe, situat a la dreta del central, es de dimensions similars al anterior. Amb una sola porta, hi trobem pedestals amb aus dom´┐Żstiques i vegetals amb un fris d´┐Żarabesc.
A sobre i al costat dret, una imatge de Jes´┐Żs treballant al banc de fuster i Josep i Maria buscant a Jes´┐Żs en el temple. A l´┐Żesquerra, la Visitaci´┐Ż de la Verge a la seva cosina Santa Isabel i m´┐Żs amunt Zacaries, pare de Sant Joan Baptista. M´┐Żs amunt en una forn´┐Żcula, una imatge d´┐Żaquest sant. A sobre de la llinda de la porta i presidint el portal, una imatge de Jes´┐Żs sedent a l´┐Żedat de dotze anys.
El timp´┐Ż te un finestral d´┐Żogiva i una rosassa.
L´┐Żarquivolta est´┐Ż decorada amb una vegetaci´┐Ż exuberant amb branques de pomer, a l´┐Żesquerra una ´┐Żngels trompeters entre altres elements decoratius.
La llanterna semblant a la central, est´┐Ż rematada per un pinacle a l'interior del qual hi ha una imatge de l'Immaculada Concepci´┐Ż i a sobre el grup de la Presentaci´┐Ż de Jes´┐Żs al temple composat de les imatges de Josep i Maria postrats al terra i Sime´┐Ż amb l´┐ŻInfant Jes´┐Żs.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de la Fe GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de la Fe GaudÝ: Sagrada FamÝlia Portal de la Fe └ngels trompeters GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de la Fe Presentaciˇ de Jes˙s al temple i SantÝssima Trinitat GaudÝ: Sagrada FamÝlia Fašana Naixement Portal de la Fe M˙sica, arpa i trompetes
Portal de la Fe, dues vistes generals ´┐Żngels trompeters Presentaci´┐Ż de Jes´┐Żs
al temple i S. Trinitat
M´┐Żsica: Arpa i ´┐Żngels trompeters


Escultures i escultors:

Els artistes escultors que varen col´┐Żlaborar amb Gaud´┐Ż en la decoraci´┐Ż d´┐Żaquesta fa´┐Żana foren Lloren´┐Ż Matamala i Pi´┐Żol, Carles Mani i Roig i Jaume Busquets. Posteriorment hi han intervingut altres artistes com Joaquim Ros i Bofarull.

Treballs de l´┐Żescultor Lloren´┐Ż Matamala i Pi´┐Żol:
- amb composici´┐Ż i direcci´┐Ż de Gaud´┐Ż -:
´┐Żngels trompeters
Jes´┐Żs treballant
Jes´┐Żs predicant al temple
Sant Josep i Jes´┐Żs infant
Santa Anna
Sant Joaquim
Degollaci´┐Ż dels Innocents
Fugida d'Egipte (amb retocs de Carles Man´┐Ż)
Sant Zacaries
Sant Joan predicant
Figures del Portal del Rosari
-
esbossos de Gaud´┐Ż, realitzaci´┐Ż de Lloren´┐Ż Matamala -:
La Pur´┐Żssima
- models i realitzaci´┐Ż de Lloren´┐Ż Matamala -:
Els ap´┐Żstols dels campanars
Casament de Josep i Maria
Coronaci´┐Ż de Maria
Sant Josep governant la barca de l´┐ŻEsgl´┐Żsia
Presentaci´┐Ż de Jes´┐Żs al temple
 

Treballs de l´┐Żescultor Jaume Busquets:
Grup central del pessebre, Jes´┐Żs i Maria
L´┐ŻAnunciaci´┐Ż de l´┐Ż´┐Żngel a Maria

Treballs de l´┐Żescultor Joaquim Ros i Bofarull:
Adoraci´┐Ż dels pastors (any 1981)
Adoraci´┐Ż dels Reis (any 1982)
 

Altres pagines sobre la Sagrada Fam´┐Żlia:
Hist´┐Żria  Descripci´┐Ż  Cronologia  Fa´┐Żana del Naixement  Fa´┐Żana de la Passi´┐Ż  Fa´┐Żana de la Gloria  Altres espais del temple  Elements constructius  Links i Bibliografia

Pagina realitzada amb la col´┐Żlaboraci´┐Ż de la "Junta Constructora del temple de la Sagrada Fam´┐Żlia".

Altres obres de Gaud´┐Ż:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batll´┐Ż   Casa Vicens  
Col´┐Żlegi Santa Teresa   Escoles Sagrada Fam´┐Żlia  
Fanals de la Pla´┐Ża Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons G´┐Żell   Palau G´┐Żell  Park G´┐Żell   Sagrada Fam´┐Żlia   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllar´┐Żs  Jardins Artigas
A Matar´┐Ż:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Gl´┐Żria)
A Santa Coloma de Cervell´┐Ż: 
Col´┐Żnia G´┐Żell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jes´┐Żs i Maria

ALS PA´┐ŻSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovaci´┐Ż de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lle´┐Ż - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lle´┐Ż - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Pla´┐Ża del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI