GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaud´┐Ż / Barcelona / Sagrada fam´┐Żlia - Fa´┐Żana de la Gloria -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

Gaud´┐Ż: SAGRADA FAM´┐ŻLIA 
              Fa´┐Żana de la Gloria

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
 El temple:  Dades pr´┐Żctiques  Historia  Descripci´┐Ż general  Cronologia  Fa´┐Żana del Naixement  Fa´┐Żana de la Passi´┐Ż  Fa´┐Żana de la Gloria  Els altres Espais del temple  Els elements constructius 
 Accessibilitat per a minusv´┐Żlids
 Fonts i informaci´┐Ż complementaria:  Links  Bibliografia  Situaci´┐Ż actual de les obres  Altres obres de Gaud´┐Ż
 
La fa´┐Żana de la Gloria:  Les torres o campanars   El P´┐Żrtic  Plataforma de l´┐Żescalinata, Baptisteri i Capella del Sagrament  

La Fa´┐Żana de la Gloria, situada al carrer Mallorca, est´┐Ż en aquest moments just comen´┐Żada, nom´┐Żs hi ha l´┐Żesquelet despullat de les columnes que arriben a una al´┐Żada de 10 metres a m´┐Żs d´┐Żaltres elements com la denominada Jube.
Aquesta fa´┐Żana est´┐Ż orientada a migjorn i estar´┐Ż dedicada a la Gloria de Jesucrist.
D´┐Żaquesta fa´┐Żana, Gaud´┐Ż en va deixar nom´┐Żs un estudi estructural i el pl´┐Żnol gr´┐Żfic i simb´┐Żlic.
Arriba fins al mateix carrer Mallorca a on el desnivell de la planta de l´┐Żedifici amb respecte al carrer es la m´┐Żs important. Per poder donar una entrada adequada al temple, en Gaud´┐Ż va dissenyar unes escalinates que sobrevolaran el carrer de Mallorca, de tal manera que tot el tr´┐Żfec haur´┐Ż de passar per sota, les escales haurien d´┐Żarribar fins a l´┐Żilla del davant (entre Mallorca i Valencia i entre Sardenya i Marina ( per´┐Ż aix´┐Ż planteja un problema molt important, ja que aquesta illa est´┐Ż totalment edificada i per acabar el projecte i donar-li la dignitat que es mereix, s´┐Żhaurien d´┐Żenderrocar una part o tots els edificis d´┐Żaquesta illa i ens podem imaginar els problemes que aix´┐Ż podria ocasionar).
La fa´┐Żana de la Gloria s´┐Żestructura com les altres dues ja constru´┐Żdes, amb quatre campanars agrupats de dos en dos.

GaudÝ: Sagrada FamÝlia  Fašana de la Gloria  - maqueta -

GaudÝ: Sagrada FamÝlia  Fašana de la Gloria  Estat de construcciˇ a Marš de 2005 GaudÝ: Sagrada FamÝlia  Fašana de la Gloria  Estat de construcciˇ a Febrer de 2005 GaudÝ: Sagrada FamÝlia  Fašana de la Gloria  Estat de construcciˇ a Febrer de 2005
Maqueta de la Fa´┐Żana de la Gloria Estat actual (febrer-mar´┐Ż 2005) de construcci´┐Ż de la fa´┐Żana de la Gloria

Les torres o campanars:
Seran, com en les fa´┐Żanes del Naixement i de la Passi´┐Ż, els elements principals i m´┐Żs caracter´┐Żstics de la fa´┐Żana. Aqu´┐Ż per´┐Ż, la import´┐Żncia del volums que Gaud´┐Ż reserva al p´┐Żrtic, far´┐Ż que aquest elements "tapin" les torres molt m´┐Żs que en les altres fa´┐Żanes.
Seran, com les altres, totalment accessibles per mitj´┐Ż d´┐Żescales helico´┐Żdals que deixaran un important espai buit central que es a on es situaran les campanes tubulars.
Cada una de les torres d´┐Żaquesta i de les altres dues fa´┐Żanes, en total dotze, quatre per a cada una, est´┐Ż dedicada a un ap´┐Żstol. Les de la fa´┐Żana de la Gloria, ho estaran a Sant Andreu, Sant Pere, Sant Pau i Sant Jaume el Major. Cada un d´┐Żells estar´┐Ż representat en una gran est´┐Żtua, col´┐Żlocada aproximadament a una al´┐Żada d´┐Żun ter´┐Ż de la longitud total de les torres.
Els pinacles seran semblants als de les altres fa´┐Żanes per´┐Ż amb una ordenaci´┐Ż vertical diferent.

El P´┐Żrtic:
Estar´┐Ż cobert per les quatre voltes hiperboloides inferiors dels campanars i per un conjunt de quinze llanternes desiguals, amb un total de vint voltes. Descansar´┐Ż sobre vint i una columnes.
Les portes seran cinc, una per cada nau lateral i una central triple per a la nau principal que, com els altres p´┐Żrtics estaran dedicats a les virtuts teologals, fe, esperan´┐Ża i caritat.
L´┐Żelement m´┐Żs espectacular del conjunt, seran unes construccions en forma de n´┐Żvols que pujaran pels quatre campanars seguint les llanternes i que portaran escrit en car´┐Żcters d´┐Żenorme dimensi´┐Ż el Credo "Credo in unum Deum Patrem Omnipotentem, creatorem coeli et terrae". Aquest n´┐Żvols rodejaran una imatge de Deu. 
Gaud´┐Ż volia que la massa d´┐Żaquesta fa´┐Żana es veies des del mar.
El p´┐Żrtic presentar´┐Ż a poca al´┐Żada un fris amb imatges del Purgatori i a diferents al´┐Żades imatges de la vida del homes i els seus oficis. La vida sobrenatural s´┐Żexpressaria per mitj´┐Ż de sants rodejant la figura del Redemptor. A l´┐Żespai superior hi hauria una representaci´┐Ż del Judici Final.
Sortint dels p´┐Żrtics es veur´┐Ż el signe de la creu i la Sagrada Fam´┐Żlia gloriosa amb Jes´┐Żs al mig i a sobre d'ell, l´┐ŻEsperit Sant i Deu Pare.
Cada una de les portes, estar´┐Ż dedicada a un sagrament i tamb´┐Ż a una de les peticions del Parenostre.

Plataforma de l´┐Żescalinata, el Baptisteri i la Capella del Sagrament:
La plataforma de l´┐Żescalinata amb la mateixa amplada de la fa´┐Żana, tindr´┐Ż un monument caracter´┐Żstic a cada banda. A l´┐Żesquerra i davant del baptisteri hi haur´┐Ż un enorme brollador que llen´┐Żar´┐Ż a vint metres d´┐Żal´┐Żada quatre raigs d´┐Żaigua, que tornaran a baixar per un sistema de tasses i canalons. A l´┐Żaltra banda, i davant de la Capella del Sagrament, un enorme pebeter projectar´┐Ż flames al cel.
El Baptisteri i la Capella del Sagrament seran dos edificis germans un a cada banda de la fa´┐Żana de la Gloria, semblants a les Sagristies, per´┐Ż d´┐Żuna al´┐Żada m´┐Żs gran. Tamb´┐Ż tenen tres obeliscs i les llanternes que cobreixen les capelletes angulars del claustre.
Tant l´┐Żun com l´┐Żaltre, tindran una porta oberta directament al p´┐Żrtic, una altra a l'interior del temple i una tercera d´┐Żacc´┐Żs als claustres, que tamb´┐Ż es comunicaran directament amb el p´┐Żrtic.

Altres pagines sobre la Sagrada Fam´┐Żlia:
Hist´┐Żria  Descripci´┐Ż  Cronologia  Fa´┐Żana del Naixement  Fa´┐Żana de la Passi´┐Ż  Fa´┐Żana de la Gloria  Altres espais del temple  Elements constructius  Links i Bibliografia

Pagina realitzada amb la col´┐Żlaboraci´┐Ż de la "Junta Constructora del temple de la Sagrada Fam´┐Żlia".

Altres obres de Gaud´┐Ż:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batll´┐Ż   Casa Vicens  
Col´┐Żlegi Santa Teresa   Escoles Sagrada Fam´┐Żlia  
Fanals de la Pla´┐Ża Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons G´┐Żell   Palau G´┐Żell  Park G´┐Żell   Sagrada Fam´┐Żlia   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllar´┐Żs  Jardins Artigas
A Matar´┐Ż:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Gl´┐Żria)
A Santa Coloma de Cervell´┐Ż: 
Col´┐Żnia G´┐Żell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jes´┐Żs i Maria

ALS PA´┐ŻSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovaci´┐Ż de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lle´┐Ż - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lle´┐Ż - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Pla´┐Ża del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI