GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaud´┐Ż / La Pobla de Lillet (Bergued´┐Ż) / Jardins Artigas

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti´┐Żns   Dades d'audi´┐Żncia

Gaud´┐Ż: JARDINS ARTIGAS
             
(Jard´┐Ż de la Font de la Magn´┐Żsia)

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]

 Sobre els Jardins Artigas:  Dades practiques   Historia   Descripci´┐Ż   Imatges  
 Accessibilitat per a minusv´┐Żlids
 Fonts i informaci´┐Ż addicional:  Links   Bibliografia   Altres obres de Gaud´┐Ż
 
GaudÝ: Jardins Artigas  Vista general
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


GaudÝ: Jardins Artigas  Baranes i jardineres

GaudÝ: Jardins Artigas  Cascada

GaudÝ: Jardins Artigas  Banc i Jardinera

GaudÝ: Jardins Artigas  Font del bou

GaudÝ: Jardins Artigas  Font de la MagnŔsia

GaudÝ: Jardins Artigas  PŔrgola de la Font del Lleˇ

GaudÝ: Jardins Artigas  Pont inclinat amb escala

GaudÝ: Jardins Artigas  El pont coix i l'Óliga

GaudÝ: Jardins Artigas  └liga

GaudÝ: Jardins Artigas  Arc, jardineres i glorieta

GaudÝ: Jardins Artigas  Pont dels Arcs

GaudÝ: Jardins Artigas  Home amb cistell

GaudÝ: Jardins Artigas  Dona amb cistell

GaudÝ: Jardins Artigas  Baixada al riu

Dades practiques:
Adre´┐Ża:  Afores, s/n - Cam´┐Ż de la Pobla a Clot del Moro   La Pobla de Lillet (Bergued´┐Ż)
Inter´┐Żs:  xxxx(2 sobre 5)
Estat de conservaci´┐Ż: 
Molt bo, Jardins restaurats l´┐Żany 1992.
Com arribar-hi: En cotxe: La Pobla de Lillet es troba aprox. a 130 Qm. de Barcelona i 70 Qm. de Manresa, per la C-16 en arribar a Guardiola de Bergad´┐Ż, agafar la carretera B-402 en direcci´┐Ż a La Pobla de Lillet. Un cop a la Pobla s´┐Żha d´┐Żagafar la via del carrilet, que s´┐Żha de seguir fins a l´┐Żaparcament dels Jardins, despr´┐Żs s´┐Żha de continuar a peu per la via del carrilet durant uns 200 metres.
En cotxe de l´┐Żnia:
Empresa Alsina Graells trucar pr´┐Żviament al tel. 93 265 65 92. Barcelona - Manresa - Berga - La Pobla de Lillet.
Empresa Manel Mir Vila trucar pr´┐Żviament a tel. 972 70 30 12. Ripoll -Campdev´┐Żnol - La Pobla de Lillet.
En tren:
RENFE, Barcelona-Ripoll o Campdev´┐Żnol. Cotxe de l´┐Żnia Manel Mir Vila (Tel. 972 70 30 12). Ripoll-Campdev´┐Żnol-La Pobla de Lillet.

Visites:  Del 13 de Setembre a Juny:
              Laborables: Jardins tancats, per´┐Ż es pot demanar la clau a l'oficina de Turisme de La Pobla de Lillet de 10 a 14 i de 16 a 18 hores.
              Dissabtes, diumenges i festius: de 10h a 17h.
              De Juliol al 12 de  Setembre:
              De dilluns a diumenge: de 10h. a 19h. - Visites comentades (amb petici´┐Ż anticipada)
Durant la visita s'explica el passat industrial de la Pobla de Lillet, els or´┐Żgens del parc i les estades de Gaud´┐Ż a la poblaci´┐Ż aix´┐Ż com els trets caracter´┐Żstics de l'obra. La visita es pot adaptar a les necessitats de les escoles, incloent-hi material did´┐Żctic.
Preus:    Visitant individual: 4 Euros.
              Nens de 4 a 13 anys: 2 Euros
              Nens de 0 a 3 anys i socis del Club Super 3 (presentant carnet): gratis.
              Jubilats: 3,60 Euros.
              Grups de m´┐Żs de 30 persones: 3,20 Euros /persona
              Grups escolars de m´┐Żs de 30 persones: 2'50 Euros/persona
              Les visites comentades amb guia van incloses en el preu de l´┐Żentrada sempre que es tracti de grups de m´┐Żs de 30 persones.
              Grups de menys de 30 persones: 3,20/Euros persona + 25 Euros de suplement si es desitja visita comentada.
              Grups escolars amb menys de 30 nens: 2,50/Euros nens + 25 Euros de suplement si es desitja visita comentada.

Els horaris de visita i els preus poden variar. Es aconsellable confirmar-los pr´┐Żviament.
Guies escrites: A l´┐Żentrada es pot adquirir el llibre "Gaud´┐Ż a la Vall de Lillet" autors: Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols al preu de 15 Euros.
Accessibilitat per a minusv´┐Żlids: Els importants desnivells (escales i camins) dels jardins poden impedir o dificultar greument la visita de persones amb disminucions i fan impossible la circulaci´┐Ż de cadires de rodes.
Malgrat tot, en algun cas i pr´┐Żvia petici´┐Ż anticipada, es pot entrar per l´┐Żantiga f´┐Żbrica reduint parcialment les dificultats citades.
Informaci´┐Ż: Tel´┐Żfon: (0034) 93 823 61 46
                   email:
  [email protected]
                   web:
www.poblalillet.cat
Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet: Parc Xesco Boix, s/n.
Ruta del Modernisme

 

Hist´┐Żria:

Els inicis:
Aquests jardins van ser encarregats a Gaud´┐Ż per Joan Artigas i Alart (foto a continuaci´┐Ż
*) en ocasi´┐Ż d´┐Żuna de les estades que l´┐Żarquitecte va fer a la Pobla de Lillet. Retrat de Joan Artigas Alart (ColĚlecciˇ Rosario Costa Artigas)Gaud´┐Ż va fer un primer viatge l´┐Żany 1902 per seguir l´┐Żevoluci´┐Ż de les obres de construcci´┐Ż del xalet del Catllar´┐Żs. Aquest xalet era un enc´┐Żrrec fet a Gaud´┐Ż per Eusebi G´┐Żell i Bacigalupi (Comte de G´┐Żell i mecenes de Gaud´┐Ż).
Artigas, que era amic de G´┐Żell i propietari d´┐Żuna f´┐Żbrica t´┐Żxtil i que coneixia el treball de Gaud´┐Ż al Parc G´┐Żell que aleshores estava en construcci´┐Ż, volia fer un jard´┐Ż al costat de la seva f´┐Żbrica a banda i banda del riu Llobregat, que travessava la seva finca.
Artigas es va assabentar de l´┐Żestada de l´┐Żarquitecte a La Pobla i li va fer arribar una petici´┐Ż de que el reb´┐Żs. El fet es que en un posterior viatge de Gaud´┐Ż a la Pobla, Artigas va enviar una tartana a recollir-lo a l´┐Żestaci´┐Ż de Ripoll i va hostatjar l´┐Żarquitecte a casa seva.
Artigas va demanar a Gaud´┐Ż uns esbossos del jard´┐Ż. Despr´┐Żs de aquesta estada a La Pobla de Lillet, Gaud´┐Ż va tornar a Barcelona i ......

La construcci´┐Ż:
Gaud´┐Ż, no nom´┐Żs va realitzar els esbossos demanats per Artigas, sin´┐Ż que li va enviar dos paletes dels que treballaven al Parc G´┐Żell perqu´┐Ż ajudessin en la construcci´┐Ż dels jardins i
Retrat de Joan Artigas Casas (ColĚlecciˇ Rosario Costa Artigas) formessin els treballadors que havien de continuar les obres una vegada ells tornessin a Barcelona, cosa que van fer durant un per´┐Żode de dos mesos, fins que van traspassar la responsabilitat als paletes i m´┐Ż d´┐Żobra poblencs.
Les obres es van prolongar des de 1903 fins a 1910. Durant aquest per´┐Żode, a finals de l´┐Żany 1903, va morir en Joan Artigas i Alart, promotor inicial del projecte.
De la continuaci´┐Ż de l´┐Żactivitat de l´┐Żempresa i de la construcci´┐Ż del jard´┐Ż se´┐Żn va encarregar el seu hereu Joan Artigas i Casas (foto a la dreta
*).
Els obrers locals van seguir la construcci´┐Ż seguint els esbossos de Gaud´┐Ż fins a l´┐Żacabament del projecte.
Lamentablement, els mencionats esbossos originals no ens han arribat, ja que es van cremar en l'incendi de la f´┐Żbrica al final de la guerra civil (1939).

L´┐Żaband´┐Ż:
Des de l´┐Żacabament de les obres, el jard´┐Ż ha passat, com es l´┐Żgic, per nombroses vicissituds hist´┐Żriques.
En morir en Joan Artigas i Casas l´┐Żany 1934 i en iniciar-se al cap de dos anys la guerra civil, el jard´┐Ż va anar caient en l´┐Żaband´┐Ż al que contribu´┐Ż encara m´┐Żs l'incendi de la f´┐Żbrica abans mencionat.
Els anys 50, la fam´┐Żlia Artigas es va traslladar a Barcelona.
Durant aquests anys, l´┐Żobra de Gaud´┐Ż i el modernisme en general eren fortament criticats, primer pel noucentisme i posteriorment per concepcions arquitect´┐Żniques que van arribar incl´┐Żs a proposar la interrupci´┐Ż dels treballs de la Sagrada Fam´┐Żlia.

El renaixement:
No va ser fins a l´┐Żany 1971 en que va apar´┐Żixer al diari de Barcelona "El Correo Catal´┐Żn" un reportatge que portava el t´┐Żtol de "Gaud´┐Ż en la Pobla de Lillet". En aquest escrit, es parlava dels Jardins Artigas, del xalet del Catllar´┐Żs i del xalet del Clot del Moro i es suggeria que eren obra de Gaud´┐Ż.
Aquest va ser l'inici d´┐Żun nou inter´┐Żs per aquestes excepcionals obres que malgrat tot, no va acabar de quallar fins a l´┐Żany 1982 en que un alumne de doctorat de la C´┐Żtedra Gaud´┐Ż -Josep Llu´┐Żs Dalmau i Miralles- va realitzar un estudi que inclo´┐Ża un aixecament de pl´┐Żnols dels jardins.
L´┐Żany seg´┐Żent -l'11 de Juliol de 1983- l´┐Żalcalde de La Pobla de Lillet, Joan Casanova, i els germans Costa Artigas -propietaris del lloc-, varen signar un acord de cessi´┐Ż del jardins per un per´┐Żode de 25 anys per a us p´┐Żblic.
L´┐Żany 1989, l´┐Żalcalde de la Pobla Josep Bober, va encarregar a la C´┐Żtedra Gaud´┐Ż els estudis per a la redacci´┐Ż d´┐Żun projecte de parc p´┐Żblic en el que van intervenir els arquitectes Joan Bassegoda, Witold Burkiewicz i l´┐Żarquitecte t´┐Żcnic Ramon Espel.
Els treballs de restauraci´┐Ż es van anar realitzant de mica en mica a partir de l´┐Żany 1992, respectant la idea inicial de Gaud´┐Ż, refent totes les escultures i aplicant noves t´┐Żcniques a on era necessari, com per exemple en les baranes substituint les malles met´┐Żl´┐Żliques de l'interior que provocaven problemes d´┐Żoxidaci´┐Ż, per malles pl´┐Żstiques.
En totes aquestes actuacions ha estat molt important la col´┐Żlaboraci´┐Ż d´┐Żun extraordinari paleta local, Valent´┐Ż Rovira.

L'actualitat:
Actualment, el jard´┐Ż presenta un excel´┐Żlent aspecte i es recorregut per nombrosos visitants que, si ho volen, poden gaudir a m´┐Żs de visites comentades.
 

Descripci´┐Ż:

Generalitats:
En contraposici´┐Ż a l´┐Żaltre gran jard´┐Ż de Gaud´┐Ż, el Park G´┐Żell, que es un jard´┐Ż sec, aquest es un jard´┐Ż humit.
Efectivament, als Jardins Artigas els hi sobra l´┐Żaigua. Estan travessats pel riu Llobregat, tenen una font, la "Font de la magn´┐Żsia" (nom pel qual tamb´┐Ż es coneixen) i es troben en un indret humit i muntany´┐Żs.
Una altra diferencia entre ambd´┐Żs jardins es el car´┐Żcter de parc urb´┐Ż i d´┐Żestructura molt ordenada i de molts espa´┐Żs oberts encara que molt adaptat a la natura del Park G´┐Żell, al costat dels Jardins Artigas que son de tipus naturalista, amb poques flors, salvo les naturals de la seva vegetaci´┐Ż i amb una exuberant vegetaci´┐Ż natural.
Sembla com si aqu´┐Ż, Gaud´┐Ż nom´┐Żs hagu´┐Żs volgut facilitar el pas de l´┐Żhome intervenint el m´┐Żnim imprescindible per no canviar la natura.
Els jardins Artigas tornen a ser, com totes les obres de Gaud´┐Ż un paradigma d´┐Żoriginalitat i d´┐Żimaginaci´┐Ż que trobem expressada a tots els racons de l´┐Żobra. Per´┐Ż a l´┐Żinrev´┐Żs del Park G´┐Żell (amb el que no podrem parar de fer comparacions), els Jardins Artigas mostren una sobrietat de color que es l´┐Żant´┐Żtesi del colorisme del trencad´┐Żs tant abund´┐Żs al Park G´┐Żell. Aquesta sobrietat es deguda a l'utilitzaci´┐Ż de materials naturals propis del lloc, sobretot la pedra natural rocallosa. Per aix´┐Ż els colors predominants son el marron de la pedra i el verd de la vegetaci´┐Ż.

L´┐Żentrada:
L´┐Żacc´┐Żs als jardins es fa actualment per una nova entrada al costat del trenet de La Pobla al Clot del Moro.
Baixant les escales que ens porten al nivell inferior dels jardins i seguint cap a l´┐Żesquerra, per un passeig que bordeja el riu amb baranes i jardineres de pedra, arribem a una cascada de pedra r´┐Żstega coberta de molsa per on rellisca l´┐Żaigua.
M´┐Żs endavant a la dreta es recolza el pont coix que ens porta a l´┐Ż´┐Żliga i la glorieta. Per´┐Ż nosaltres continuem recte endavant fins a arribar a l´┐Żesquerra a la Font del Bou (obra com totes les escultures del jard´┐Ż que es van fer amb motiu de la restauraci´┐Ż, de Ramon Millet i Dom´┐Żnech) al fons d´┐Żun bosquet de pins.

La Font de la magn´┐Żsia:
Seguint el cam´┐Ż i pujant unes poques escales, arribem a una placeta amb baranes sobre la llera del riu.
Aquesta placeta es situa justament a sobre de la cova artificial de la Font de la magn´┐Żsia, que sembla ser la denominaci´┐Ż que inicialment designava els jardins (en comptes de Jardins Artigas).
Aquesta cova est´┐Ż constru´┐Żda amb grans pedres de riu, te dues entrades i dues obertures des de les que es veu el riu. Un banc de la mateixa pedra recorre les parets sinuoses de la cova i permet gaudir de la fresca i la remor de l´┐Żaigua, sobretot a l´┐Żestiu.
A prop de la baixada de la Font de la magn´┐Żsia i de l´┐Żantiga entrada als jardins hi trobem una petita pla´┐Ża que est´┐Ż al costat del riu amb una jardinera i un banc.
Una mica m´┐Żs enll´┐Ż, trobem la p´┐Żrgola de la Font del Lle´┐Ż (obra tamb´┐Ż de Ramon Millet).
Les inevitables refer´┐Żncies religioses que trobem en gaireb´┐Ż totes les obres de Gaud´┐Ż, estarien representades en aquest jard´┐Ż pels s´┐Żmbols dels quatre evangelistes: el lle´┐Ż de Sant Marc representat a una de les fonts, el bou de l´┐Żaltra font que representaria Sant Lluc, l´┐Ż´┐Żliga del comen´┐Żament de l´┐Żescala que ens porta a la glorieta, que representaria Sant Joan. Sant Mateu hauria estat representat per un ´┐Żngel actualment inexistent, que sembla ser que hauria estat dins de la gruta de la font de la cascada fins a la guerra de 1936-1939. Aquestes quatre imatges formarien a vista d´┐Żocell una creu imaginaria.

El nivell superior (´┐Żliga, glorieta):
Tornant enrere, arribem al Pont inclinat amb escala emmarcada per dues grans jardineres de pedra, que ens permet de travessar el Llobregat i pujar fins a una successi´┐Ż de petites plataformes amb baranes de ciment imitant troncs, en les quals trobem un mirador, l´┐Żest´┐Żtua de pedra petita encastada en ciment que representa un ´┐Żliga i una mica m´┐Żs amunt la glorieta.
Passada la glorieta, un cam´┐Ż ens permet anar pujant entre jardineres d´┐Żoriginal disseny amb formes retor´┐Żades i constru´┐Żdes amb pedra petita encastada al ciment (com l'´┐Żliga), fins a un original arc de ciment imitant la fusta.
A partir d´┐Żaqu´┐Ż, comen´┐Ża la baixada per un llarg cam´┐Ż en ziga-zaga que ens fa baixar agradablement fins al nivell en que hem iniciat la visita, per´┐Ż no sense abans haver passat per un mirador amb una taula i tres bancs, un de gran recolzat a la paret i dos de m´┐Żs petits a ambd´┐Żs costat de la taula des de on es t´┐Ż una vista sobre el Pont dels Arcs.

El Pont dels Arcs:
Aquesta es potser la construcci´┐Ż m´┐Żs important del jard´┐Ż, i no nom´┐Żs ens mostra la seva curiosa estructura de cinc arcs de pedra rocallosa en sentit longitudinal i transversal, sin´┐Ż que a m´┐Żs, a l´┐Żentrada hi trobem les figures d´┐Żun home i una dona portant un cistell al cap. 
Les cares i mans d´┐Żaquestes figures son una aportaci´┐Ż feta durant la restauraci´┐Ż - obra tamb´┐Ż de l´┐Żescultor Ramon Millet -, que ja existien abans, per´┐Ż fetes amb pedra r´┐Żstega no esculpida.
Al costat de la dona del cistell del pont hi ha una escala amb barana de ciment imitant fusta, que ens porta a una placeta sota el pont.

Final de la visita:
Travessant el Pont dels Arcs arribem a l´┐Żaltra banda del riu just davant de les escales de sortida a on tornem a trobar la pla´┐Ża circular amb una palmera rodejada de pl´┐Żtans que ens havia rebut a l´┐Żentrada.

El temps necessari per realitzar la visita, dep´┐Żn naturalment de com la vulguem fer, ja que els jardins inviten a la calma, el descans i la reflexi´┐Ż, per´┐Ż un temps d´┐Żuna hora es raonable.
 

*
Les fotografies de Joan Artigues Alart i Joan Artigas Casas son part de la col´┐Żlecci´┐Ż de Rosario Costa Artigas i es publiquen amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż de Editorial Amalgama, Edicions-´┐Żmbit de Recerques del Bergad´┐Ż, editors del llibre "Gaud´┐Ż a la Vall de Lillet" del que son autors Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols.
Les altres fotos estan publicades amb autoritzaci´┐Ż de l'Ajuntament de La Pobla de Lillet.
 

LINKS seleccionats a d´┐Żaltres Webs sobre els Jardins Artigas

- Jardins Artigas  Web de l'Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet amb abundant informaci´┐Ż sobre els jardins Artigas 
- Jardines Artigas, La Pobla de L'Illet Web amb fotos molt boniques dels jardins
- Jardines Artigas Web amb una detallada informaci´┐Ż i fotos dels jardins
 

Bibliografia espec´┐Żfica sobre els Jardins Artigas

Titol Autor Publicat per Any
 
 LLIBRES:
  El gran Gaud´┐Ż   Bassegoda Nonell, Joan   Ausa 1989
  Los jardines de Gaud´┐Ż   Bassegoda Nonell, Joan   Edicions UPC 2001
  Gaud´┐Ż a la Vall de Lillet   Bassegoda, Joan i altres   ´┐Żmbit de Recerques del Bergued´┐Ż 2002
  Guia d´┐Żart del Bergued´┐Ż   Bernadic, A i altres   Consell Comarcal del Bergued´┐Ż 1991
  El passat de la nostra vila, La Pobla de Lillet   Rosi´┐Żol Orriols, Joan   Editorial La Llar del Llibre 1988
  Guia del Bergued´┐Ż   Vilad´┐Żs, R i altres   ´┐Żmbit de Recerques del Bergued´┐Ż 1985
 
 ARTICLES:
Bassegoda i Nonell, Joan:
"Els jardins Artigas": Temple, any 123 - Barcelona - 08-09-1989.
"Els jardins de ca l'Artigas": L'Erol, n´┐Ż 29 - ´┐Żmbit de Recerques del Bergued´┐Ż - Berga - abril de 1990.
"Los jardines de Gaud´┐Ż": Parques y jardines, n´┐Ż 11 i 12 - Barcelona - gener, febrer de 1974.


Altres obres de Gaud´┐Ż:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batll´┐Ż   Casa Vicens  
Col´┐Żlegi Santa Teresa   Escoles Sagrada Fam´┐Żlia   Fanals de la Pla´┐Ża Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons G´┐Żell   Palau G´┐Żell  Park G´┐Żell   Sagrada Fam´┐Żlia   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllar´┐Żs  Jardins Artigas
A Matar´┐Ż:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Gl´┐Żria)
A Santa Coloma de Cervell´┐Ż: 
Col´┐Żnia G´┐Żell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jes´┐Żs i Maria

ALS PA´┐ŻSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovaci´┐Ż de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lle´┐Ż - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lle´┐Ż - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Pla´┐Ża del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI