GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Bernard´┐Ż Martorell

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

BERNARD´┐Ż MARTORELL I PUIG    (1877-1937)

   
 Sobre Bernard´┐Ż Martorell i Puig:  Biografia: Naixement i estudis   Activitats professionals   Esperit viatger i aficions   Matrimoni i fills   Influ´┐Żncies   La mort  Obra   Imatges Cliqueu sobre les imatges per veure-les en format gran
 Fonts i informaci´┐Ż addicional:  Fonts, notes i refer´┐Żncies   Links   Bibliografia   Altres Arquitectes Modernistes Catalans   Traductor Google
 
Obra:

A Barcelona:
Casa Josep Maria Busquets i Juncosa
(1924)
Casa Enric Laplana o Casa Mund´┐Ż
(1907-1909)
Casa Bernard´┐Ż Martorell (1917-1924)
Casa Josep Poch i Vi´┐Żas (1917)
Casa Salvador Puig (1924)
Casa Montserrat Serra (1913)
Casa Pilar Serrahima (1911)
Casa Maria Sicars, vidua Heras (1920)

Convent de Santa Maria de Valldonzella
(1910-1913)
Esgl´┐Żsia i Convent del Sant´┐Żssim Redemptor de les Oblates de Bellesguard
(1926)

Reforma fa´┐Żana i Sal´┐Ż d´┐Żactes del Seminari Conciliar (1903-1907)
Xalet Carrer Jes´┐Żs i Maria, 14 (1912-1914)

A Arenys de Mar: 
Can Ferran
Can Montal

A Cambrils (Baix Camp):
Celler de la Cooperativa
(1914-1921)

A Camprodon:
Passeig Maristany
(1924)
Torre Garc´┐Ża Nieto
Torre Maristany

A Capellades:
Escoles
(1913) 
Esgl´┐Żsia de Sant Agust´┐Ż (Escoles Pies) (1924-1932 inacabada)

A Figols de les Mines:
Esgl´┐Żsia (1919)

A L'Hospitalet de Llobregat:
Casa Patrici Fargas (1935)

A Mollerussa:
Esgl´┐Żsia (1928)

A Nav´┐Żs:
Esgl´┐Żsia parroquial de la Sagrada Fam´┐Żlia (1928-1931)

A Olius: 
Cementiri
(1916)

A Puigreig:
Esgl´┐Żsia (1917)

A Sabadell:
Esgl´┐Żsia de Sant Agust´┐Ż -Escolapis- (1924-1932)

A Sant Feliu de Guixols:
Casa de la Campana (1911)

A Solsona: 
Glorieta de la Casa Riu
Hotel Sant Roc
(1920)
Torre Guitart

A Sitges:
Casa de Joaquim Duran i Barraquer

A Tarragona: 
Convent de les Teresianes
(1922)

A Terrassa:
Sanatori de Torrebonica (1923)

A Vinebre:
Col´┐Żlegi de les Teresianes (1904)
 

Obra funer´┐Żria:
Cementiri (1916) a Olius (Solson´┐Żs)
Pante´┐Ż Joaquim Carol i Artigas (1910) a Sabadell
Pante´┐Ż M. Fel´┐Żcia Casa i Amor´┐Żs (1903) a Barcelona
Pante´┐Ż Manau
a Barcelona
Pante´┐Ż Tormo a Barcelona


Obra desapareguda:
Casa Joan Piera
(1913) a Barcelona
Casa Frederic Barris Clascar
(1918) a Barcelona

Retrat de BernardÝ Martorell i Puig [1]

Biografia:
Naixement i estudis: Neix a Barcelona l´┐Żany 1877 en un carrer - Passatge Bernad´┐Ż Martorell, 1 - 2n - que duia el nom d´┐Żun il´┐Żlustre  avantpassat seu.
El seu pare, Bernard´┐Ż Martorell i Falp (1843-1906), era enginyer industrial i qu´┐Żmic. La seva mare Josepa Puig i Ben´┐Żtez (1850-1884) era natural de Matanzas (Cuba). El naixement del petit Bernard´┐Ż, es va produir el 20 de gener de l´┐Żany citat a dos quarts de dotze del vespre en un edifici constru´┐Żt pel seu avi l´┐Żany 1850 sobre el solar de la fabrica t´┐Żxtil de la fam´┐Żlia. El seu nom complet era Bernard´┐Ż Llu´┐Żs Gonzaga, Francesc de Paula Martorell i Puig1.
A sis anys perd´┐Ż la mare, v´┐Żctima de la tuberculosi.
Essent membre d´┐Żuna fam´┐Żlia benestant i de reconegut prestigi a Barcelona, la seva educaci´┐Ż va ser molt cuidada. Aix´┐Ż doncs, va estudiar el batxillerat a un col´┐Żlegi privat i els estius de la seva inf´┐Żncia els va passar a la finca La Ferrussa, prop de Santa Perp´┐Żtua de Mogoda, a la comarca del Vall´┐Żs Occidental.
Als catorze anys, Bernard´┐Ż viatja amb els seu pare a Par´┐Żs, ciutat que l´┐Żimpressionar´┐Ż fortament. Abans de comen´┐Żar la seva carrera universit´┐Żria, pat´┐Ż un episodi de tuberculosi que el port´┐Ż als sanatoris de Pau (Pyren´┐Żes Atlantiques) a Occit´┐Żnia al sud de Fran´┐Ża i posteriorment a la poblaci´┐Ż su´┐Żssa de Davos al cant´┐Ż dels Grissons.
Curs´┐Ż la carrera a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, obtenint el t´┐Żtol a l´┐Żedat de 25 anys, el dia 24 d´┐Żoctubre de 19022. Amb els seus companys, va fer el viatge de fi de carrera a Istanbul. Aquesta es una de les raons del seu extraordinari inter´┐Żs per l´┐Żarquitectura i l´┐Żart oriental i bizant´┐Ż. Aquesta influ´┐Żncia es ben palesa en algunes de les seves obres, com la Sala d'Actes del Seminari Conciliar de Barcelona.

Activitats professionals: D´┐Żestudiant va treballar a la Sagrada Fam´┐Żlia. El seu oncle Joan Martorell i Montells, il´┐Żlustre arquitecte que formava part de la Junta Constructora de la Sagrada Fam´┐Żlia, va presentar-lo a Gaud´┐Ż amb qui va tenir una bona relaci´┐Ż3. Degut a aquesta relaci´┐Ż, va treballar a aquest temple i m´┐Żs endavant va actuar tamb´┐Ż com a Secretari de la Junta.
El seu primer despatx professional. el va instal´┐Żlar a la casa familiar del passatge Bernard´┐Ż, 1, per´┐Ż m´┐Żs tard es trasllad´┐Ż al carrer Ausi´┐Żs March, 16 i a partir de l´┐Żany 1924 al seu propi domicili de la Gran Via de les Corts Catalanes, 669 bis.
Des de 1903, es membre de l'Associaci´┐Ż d´┐ŻArquitectes de Catalunya per la que particip´┐Ż en nombrosos actes. Al seu despatx professional, hi van treballar diversos arquitectes il´┐Żlustres com: Llu´┐Żs Riudor i Carol que va arribar a ser arquitecte cap del Servei de Parcs i Jardins de Barcelona; Ignasi Maria Adroer i Calafell, catedr´┐Żtic de l'Escola d'Arquitectura; Mari´┐Ż Roman´┐Ż i Rius arquitecte; i el restaurador d'obres d'art Joan Sutr´┐Ż i Vi´┐Żas de Figueras.
Es un dels representants m´┐Żs interessants del Modernisme tard´┐Ż, encara que algunes de les seves obres, tamb´┐Ż presenten caracter´┐Żstiques pr´┐Żpies de l´┐Żhistoricisme.
Molt aviat, un cop acabada la carrera  remata les seves primeres obres l´┐Żany 1904, es tracta del Col´┐Żlegi de les Teresianes, a Vinebre i Can Ferran a Arenys de Mar.
Molt aviat tamb´┐Ż comen´┐Ża la seva actuaci´┐Ż com a arquitecte dioces´┐Ż no nom´┐Żs a Solsona, sin´┐Ż tamb´┐Ż a Barcelona i Tarragona.
Per la di´┐Żcesi de Solsona signa l´┐Żany 1917 el projecte de l´┐Żesgl´┐Żsia de Puigreig, l´┐Żany 1919 la de Figols de les Mines, el 1928 la de Mollerussa.
Pr´┐Żviament  certifica diverses obres en esgl´┐Żsies del bisbat de Solsona, a m´┐Żs de les obres del seminari conciliar de Solsona l´┐Żany 1918 i a l´┐Żesgl´┐Żsia de Lladurs, l´┐Żany 1921. Potser per´┐Ż, la seva obra m´┐Żs coneguda al bisbat mencionat es el cementiri d'Olius.
Es autor d´┐Żaltres edificis religiosos com el Convent de Valldonzella de Barcelona (1910-1916), l´┐ŻEsgl´┐Żsia de Sant Agust´┐Ż de Sabadell (1932), Esgl´┐Żsia dels Escolapis de Sabadell (1924), Col´┐Żlegi de les Teresianes de Tarragona (1926), Esgl´┐Żsia i Convent del Sant´┐Żssim Redemptor de les Oblates de Bellesguard a Barcelona (1926), l´┐Żesgl´┐Żsia parroquial de Nav´┐Żs (1931).
Edificis civils a senyalar son: les Escoles de Capellades i el celler de la Cooperativa de Cambrils (1921), Can Montal a Arenys de Mar (1921), la casa de Joaquim Duran i Barraquer a Sitges (1929). Una obra molt important a Solsona es l'Hotel Sant Roc, que encara que comen´┐Żat per l´┐Żarquitecte Ignasi Oms i Pons´┐Ż, va ser continuat i acabat a la mort d´┐Żaquest per Bernard´┐Ż Martorell.

Esperit viatger i aficions: Bernard´┐Ż Martorell va poder con´┐Żixer algunes de les m´┐Żs importants ciutats d'Europa. Al marge del seu primer viatge citat a Par´┐Żs, va viatjar amb freq´┐Ż´┐Żncia a ´┐Żustria i en particular a Viena. Naturalment, dels seus viatges en va extreure uns coneixements, que despr´┐Żs va poder aplicar en la seva vida professional. Aquests viatges van ser en part la causa del seu gran coneixement de l´┐Żarquitectura europea dels comen´┐Żaments del segle XX i en particular del moviment anglic´┐Ż Eclesiologist que defensava el neogoticisme4.
El seu viatge de noces el va aprofitar per visitar durant dos mesos Alemanya i It´┐Żlia, pa´┐Żs aquest ´┐Żltim que va visitar novament en altres ocasions. Tamb´┐Ż va visitar repetidament Par´┐Żs, que tant l´┐Żhavia impressionat en la seva joventut.
Per altre banda, era un gran aficionat a la lectura. Es va interessar en especial pels texts de Dante, Blaise Pascal, William Shakespeare, autors m´┐Żstics castellans, etc.
Martorell tamb´┐Ż va tenir tamb´┐Ż una altra afici´┐Ż molt intensa amb la pintura, arribant a ser un bon aquarel´┐Żlista. Queda const´┐Żncia de la presentaci´┐Ż d´┐Żuna aquarel´┐Żla que portava el t´┐Żtol "Font de Santa Maria del Mar" a l´┐ŻExposici´┐Ż de Belles Arts de Barcelona l´┐Żany 1896. A l´┐Żarxiu dioces´┐Ż de Solsona, di´┐Żcesi de la qual va ser durant molts anys arquitecte, es conserven diverses aquarel´┐Żles que fan refer´┐Żncia a projectes seus per a aquesta instituci´┐Ż5.

Matrimoni i fills:  Bernard´┐Ż Martorell es va casar l´┐Żany 1910, ja a l´┐Żedat de 40 anys, amb Merc´┐Ż Jord´┐Ż i Pag´┐Żs, amb qui tingu´┐Ż cinc fills: Bernard´┐Ż, Merc´┐Ż, Josepa, Rafel i Montserrat.

Influ´┐Żncies: Com molts arquitectes modernistes catalans, Gaud´┐Ż incl´┐Żs, Bernard´┐Ż Martorell va rebre l´┐Żempremta d'Emmanuel Violet-le-Duc, per´┐Ż en Martorell, encara es m´┐Żs patent la influ´┐Żncia del neog´┐Żtics anglesos, seguint els estrictes postulats del High Church Ritualism que presta una atenci´┐Ż extrema als detalls i la diferenciaci´┐Ż entre els diferents espais dels temples, naus, presbiteri, baptisteri o pica baptismal, torres o campanars, etc, aplicant-hi una gran varietat de t´┐Żcniques i materials.
Aquesta influ´┐Żncia, es manifesta tamb´┐Ż en l´┐Żobre d´┐Żaltres arquitectes modernistes d´┐Żaquell per´┐Żode i ens referim com a exemples a Antoni Maria Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż, Josep Font i Gum´┐Ż, Jeroni Martorell i Terrats i altres. Galliss´┐Ż, com Dom´┐Żnech i Montaner, foren professors de Bernard´┐Ż Martorell a l'Escola d´┐ŻArquitectes de Barcelona i es segur que la forta personalitat dels mestres el va influir fortament. En especial, l´┐Żobra vista, els falsos arcs en angle recte i les files de totxos alternant colors diferents tant t´┐Żpica de Galliss´┐Ż i que els arquitectes de la generaci´┐Ż de Bernard´┐Ż Martorell van utilitzar abastament, en una visi´┐Ż del modernista s´┐Żbria i molt lluny del "coup de fouet"6.

La mort: La guerra civil (1936-1939) va ser fat´┐Żdica per Martorell, ja que va ser empresonat, probablement a causa de les seves conviccions religioses i el seu treball per l'Esgl´┐Żsia Cat´┐Żlica. Potser el fet que intervingu´┐Żs activament en la defensa de les obres arquitect´┐Żniques durant la guerra i la seva vigorosa activitat en aquest sentit, van debilitar la seva salut.
El fet es que durant el segon any de la guerra, va morir a l´┐ŻHospital General de Catalunya (nom amb que en aquest per´┐Żode es coneixia l´┐Żactual Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) a les tres de la tarda del dia 8 d´┐Żagost de 1937 a l´┐Żedat de seixanta anys i com a conseq´┐Ż´┐Żncia d´┐Żuna miocarditis aguda.
 

 
Imatges:

Casa Enric Laplana o Casa Mund´┐Ż a Barcelona
 

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundˇ (1907-1909) Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia: ValentÝ Pons i Toujouse) [2f]

 

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundˇ (1907-1909) Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia: ValentÝ Pons i Toujouse) [2g]

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundˇ (1907-1909) Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia: ValentÝ Pons i Toujouse) [2h]

 

Casa Bernard´┐Ż Martorell a Barcelona
 
Barcelona: Casa BernardÝ Martorell al Carrer Gran Via de les Corts Catalanes, 669 i Roger de Flor, 130 Arquitecte BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia: ValentÝ Pons i Toujouse) [2i]      
       

Convent de Santa Maria de Valldonzella
 a Barcelona (Veure tamb´┐Ż pagina espec´┐Żfica amb amplia informaci´┐Ż i fotografies)  Ubicaci´┐Ż a Google Maps

 

 

Monestir de Valldonzella: Fašana principal - Arquitecte BernardÝ Martorell i Puig  [2]

Monestir de Valldonzella: EsglÚsia, El Presbiteri  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [2a] Monestir de Valldonzella: EsglÚsia, El Transepte - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [2b] Monestir de Valldonzella: El Claustre - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [2c]

Convent del Sant´┐Żssim Redemptor a Barcelona

Monestir del SantÝssim Redemptor: Vista general - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [3]

   


Xalet al Carrer de Jes´┐Żs-Maria, 14 a Barcelona
(Ubicaci´┐Ż a Google Maps)

 

   

Barcelona: Xalet al Carrer Jes˙s-Maria, 14 - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse)  [3c]

Barcelona: Xalet al Carrer Jes˙s-Maria, 14 - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse) [3d] Barcelona: Xalet al Carrer Jes˙s-Maria, 14 - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse) [3f] Barcelona: Xalet al Carrer Jes˙s-Maria, 14 - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse) [3g]


Celler de la Cooperativa a Cambrils (Baix Camp)
 

Cambrils (SolsonŔs): Celler de la Cooperativa -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3l] Cambrils (SolsonŔs): Celler de la Cooperativa -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3m] Cambrils (SolsonŔs): Celler de la Cooperativa -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3n]  


Torre Maristany a Camprodon
 

Camprodon: Torre Maristany  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [3e]

     


Casa de la Campana a Sant Feliu de Guixols
 

Sant Feliu de Guixols: Casa de la Campana  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse) [3h]      


Esgl´┐Żsia de Sant Agust´┐Ż -Escolapis- a Sabadell
 

Sabadell: EsglÚsia de Sant AgustÝ - Escolapis -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3i] Sabadell: EsglÚsia de Sant AgustÝ - Escolapis -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3j] Sabadell: EsglÚsia de Sant AgustÝ - Escolapis -  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3k]  


Glorieta de la Casa Riu a Solsona
 

Solsona: Glorieta de la Casa Riu - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [3p]

Solsona: Glorieta de la Casa Riu Vista lateral  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig [3q]

Solsona: Glorieta de la Casa Riu Vista de la estructura del sostre  Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [3r]  


Hotel Sant Roc
a Solsona
 

Solsona: Hotel Sant Roc. Vista general - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [4]

Solsona: Hotel Sant Roc, Vista lateral . Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [4a] Solsona: Hotel Sant Roc, Menjador - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [4b] Solsona: Hotel Sant Roc, un plafˇ - Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig  [4c]


Convent de les Teresianes a Tarragona
 

Tarragona: Escola de les Teresianes, entrada principal. Arquitecte BernardÝ Martorell i Puig  [5]

Tarragona: Escola de les Teresianes, torre lateral. Arquitecte BernardÝ Martorell i Puig  [5a] Tarragona: Escola de les Teresianes, Cos lateral de l'edifici. Arquitecte BernardÝ Martorell i Puig  [5b]  


Sanatori de Torrebonica a Terrassa
 

Terrassa: Sanatori de Torrebonica Arquitecte: BernardÝ Martorell i Puig (Fotografia de ValentÝ Pons i Toujouse) [5m]

     
 

Fonts, notes i refer´┐Żncies

Imatges: 
 [1] Retrat de Bernard´┐Ż Martorell i Puig, Solsona, Hotel Sant Roc de Solsona 75e aniversari (1929-2004), Primera edici´┐Ż 2004 Pag 32. Fotografia publicada amb autoritzaci´┐Ż de l´┐ŻHotel Sant Roc de Solsona.
 [2] Fotografia de www.gaudiallgaudi.com
 [2a] [2b] i [2c] Fotografies de Josep Badia i Graells per a www.gaudiallgaudi.com i publicades amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż de la Comunitat Cistercenca de Valldonzella.
 [3] {3e] [3p] [3q] [3r] [4] i [4a] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com
 [2f] [2g] [2h] [2i] [3c] [3d] [3f] [3g] [3h] [3i] [3j] [3k] [3l] [3m] [3n] [5m] Fotografies de Valent´┐Ż Pons i Toujouse
 [4b] i [4c] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com fetes i publicades amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż de l´┐ŻHotel Sant Roc de Solsona.
 [5] [5a] [5b] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com

Total: 33 fotografies de 13 edificis.
Text:
 
1 Jes´┐Żs Mestre i Camp´┐Ż . Diccionari d´┐ŻHist´┐Żria de Catalunya, Barcelona, Edicions 62, 1992, p´┐Żg. 663
 2 Expedient Acad´┐Żmic de Bernard´┐Ż Martorell i Puig. Escola T´┐Żcnica superior d'Arquitectura de Barcelona, Barcelona
 
3 Joan Bassegoda i Nonell. El senyor Gaud´┐Ż, Barcelona, Editorial Claret, 2001, pag. 348
 
4 S. Sabater Oliv´┐Ż. "Benedicci´┐Ż del nou temple de l'Escola Pia", La Ciutat, any 1, num.51, Sabadell, 1-V-1932.
 5 Joan Bassegoda i Nonell. L´┐Żarquitecte Bernard´┐Ż Martorell i Puig (1877-1937), Barcelona, Butllet´┐Ż de la Reial Acad´┐Żmia de Belles Arts de Sant Jordi, 2003, p´┐Żgina 49.
 6 Joan Bassegoda i Nonell. L´┐Żarquitecte Bernard´┐Ż Martorell i Puig (1877-1937), Barcelona, Butllet´┐Ż de la Reial Acad´┐Żmia de Belles Arts de Sant Jordi, 2003, p´┐Żgina 52.
Drets d´┐Żautor: Els texts, les fotografies i les imatges "de www.gaudiallgaudi.com" o "per a www.gaudiallgaudi.com", poden ser reprodu´┐Żts segons el protocol GNU. Altres imatges i texts en que es mencioni l´┐Żautor, requereixen del seu consentiment expr´┐Żs per a ser reprodu´┐Żdes.
 

Selecci´┐Ż de LINKS a altres Webs sobre Bernard´┐Ż Martorell i Puig

Bernard´┐Ż Martorell i Puig - Viquip´┐Żdia Pagina de Vikip´┐Żdia sobre Bernard´┐Ż Martorell i Puig  
Bernard´┐Ż Martorell - Wikipedia, la enciclopedia libre Pagina de Vikip´┐Żdia sobre Bernard´┐Ż Martorell i Puig  

Casa Bernard´┐Ż Martorell - Barcelona - Hospital - Pobles de Catalunya  Pagina sobre la Casa Bernard´┐Ż Martorell a Barcelona, C/ L'Hospital 99  
Casa Laplana (1907) Bernard´┐Ż Martorell  Pagina sobre la Casa Laplana a Barcelona, C/ Passeig de Sant Joan, 6  
http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/13594929878826721754491/021179_19.pdf  Pagina sobre la Casa de la Campana a Sant Feliu de Guixols  
http://www.fadweb.org/raconspublics/bmartorell.swf  Pagina sobre el Passatge Bernard´┐Ż Martorell de Barcelona que va fer construir l´┐Żavi i hi va n´┐Żixer l´┐Żarquitecte  
Escola Pia i Esgl´┐Żsia de Sant Agust´┐Ż - Sabadell - Pobles de Catalunya  Pagina sobre l´┐Żesgl´┐Żsia dels Escolapis de Sabadell 
 

Bibliografia sobre Bernard´┐Ż Martorell i Puig

Titol Autor Publicat per Any
 L´┐Żarquitecte Joan Martorell i Montells  Aymar i Ragolta, Jaume -prevere-  Tesi doctoral - Universitat de Barcelona, XI, 1993

1993

 75´┐Ż Aniversari del monestir de Valldonzella  Altisent, Agust´┐Ż - O.S.C.  Barcelona - Comunitat de Valldonzella

1988

 L´┐Żarquitecte Joan Martorell i Montells  Bassegoda i Nonell, Joan  Barcelona - Espais, 18, VII-VIII- 1939 1989
 L´┐Żarquitecte Bernard´┐Ż Martorell i Puig (1877-1937)  Bassegoda i Nonell, Joan  Revista: Butllet´┐Ż de la Reial Acad´┐Żmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi ISSN: 1133-0341 Dades Font: 2003, 17: 31-55, 27 Ref 2003
 El gran Gaud´┐Ż  Bassegoda Nonell, Joan  Editorial Ausa, Sabadell 1989
 El modernisme a Valldonzella  Bassegoda Nonell, Joan  Barcelona - Estudis Cistercencs - Germandat de Valldonzella 1975
 El senyor Gaud´┐Ż  Bassegoda Nonell, Joan  Editorial Claret, Barcelona 2001
 El temple de l'Escola Pia    Sabadell, Cultura Cristiana, Any IX, n´┐Żm 17, 28-4-1932 1932
 Bellesguard i Valldonzella  Martorell i Puig, Bernard´┐Ż  L´┐ŻAbella d´┐ŻOr. Arts i Construcci´┐Ż 1932
 Monasterios barceloneses. Santa Maria de Valldonzella  Paul´┐Ż i Mel´┐Żndez, Antoni  La Hormiga de Oro, Any LIII, n´┐Żm 4, Barcelona 30-1-1936 1936
 Santa Mar´┐Ża de Valldonzella  Paul´┐Ż i Mel´┐Żndez, Antoni  Tip. Emporium, Barcelona 1972
 Inventari General del Modernisme  Pons Toujouse, Valent´┐Ż / Bassegoda Nonell, Joan  Publicacions de la Reial C´┐Żtedra Gaud´┐Ż, Barcelona 2001
 Inventario general el Modernismo  Pons Toujouse, Valent´┐Ż / Bassegoda Nonell, Joan  Ediciones del Serbal, Barcelona, ISBN 84-7628-491-8 2006
 

Altres Arquitectes Modernistes Catalans

Antoni Gaud´┐Ż i Cornet   Llu´┐Żs Dom´┐Żnech i Montaner   Josep Puig i Cadafalch   Juli Batllevell i Ar´┐Żs   Antoni Maria Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż   Josep Maria Jujol i Gibert   C´┐Żsar Martinell i Brunet   Bernard´┐Ż Martorell i Puig   Francesc de Paula Morera i Gatell   Manel Joaquim Raspall i Mallol   Joan Rubi´┐Ż i Bellver   Enric Sagnier i Villavecchia   Salvador Valeri i Pupurull   i altres.

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI