GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Galliss´┐Ż

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

ANTONI MARIA GALLISS´┐Ż I SOQU´┐Ż    (1861-1903)

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
 Sobre Antoni M. Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż:  Biografia   ObraArquitectura  Disseny   Obres: Imatges i informaci´┐Ż
 Fonts i informaci´┐Ż addicional:  Links   Bibliografia   Altres Arquitectes Modernistes Catalans 
 
Obra:

A Barcelona:
Casa Manel Llopis
Casa Galliss´┐Ż
(C/ Gign´┐Żs)
Casa de la Riva

A Cervell´┐Ż:
Casa parroquial
Esgl´┐Żsia de Sant Esteve

Granja Garcia

A Esplugues de Llobregat:
Can Casanovas

Casa Pujol

A La Garriga:
Casa Pascual

A Lloret de Mar:
Casa Ar´┐Żs

Al Papiol:
Casa Gomis

A Vilassar de Mar:
Casa Ar´┐Żs

 

Retrat d'A. M. GallissÓ i SoquÚ

Biografia:
Nascut a Barcelona l´┐Żany 1861.
Es va llicenciar a l´┐ŻEscola d´┐Żarquitectura de Barcelona - de la que m´┐Żs tard fou professor - l´┐Żany 1885.
Col´┐Żlabor´┐Ż intensament amb Llu´┐Żs Dom´┐Żnech i Montaner, amb qui va  realitzar obres com el "Castell dels tres dragons" actualment Museu de Zoologia a Barcelona, a on era responsable del taller, el Palau de la M´┐Żsica Catalana i altres edificis. Tamb´┐Ż va col´┐Żlaborar amb altres arquitectes importants de la seva ´┐Żpoca com Elies Rogent i Josep Maria Jujol.
L´┐Żarquitectura de Galliss´┐Ż es caracteritza per un estil nou i personal que es fonamenta en el passat de l´┐Żarquitectura aut´┐Żctona i en especial en l´┐Żestil rural de les cases pairals i les masies. 
Com molts dels artistes de la seva ´┐Żpoca, tamb´┐Ż va desenvolupar una activitat pol´┐Żtica dintre del camp del catalanisme participant en la redacci´┐Ż de les "Bases de Manresa", un document en que es recollien les reivindicacions nacionals catalanes en el per´┐Żode de la Renaixen´┐Ża, des de la seva posici´┐Ż com president de la "Uni´┐Ż Catalanista".
Antoni Maria Galliss´┐Ż va morir a Barcelona a l´┐Żedat de 42 anys, el 1903, trencant-se d´┐Żaquesta manera una brillant carrera que a m´┐Żs de la important tasca realitzada, permetia intuir realitzacions molt m´┐Żs brillants.

Arquitectura:
Aquesta es la seva activitat principal i la desenvolupa, seguint el cam´┐Ż del seu mestre  Llu´┐Żs Dom´┐Żnech i Montaner, combinant una t´┐Żcnica molt refinada amb un exhaustiu gust per la decoraci´┐Ż. Aprofita aquest aspecte per reafirmar l´┐Żesperit nacional de Catalunya, en la l´┐Żnea que el seu mestre havia elaborat en el seu escrit "En busca d´┐Żuna arquitectura nacional".

Disseny: 
Galliss´┐Ż va dedicar un esfor´┐Ż molt important a d´┐Żaltres aspectes que no eren exclusivament arquitect´┐Żnics. Conseq´┐Żentment, se´┐Żl coneix tamb´┐Ż pels seus dissenys de mobles, ornamentaci´┐Ż, cer´┐Żmica, mosaic, esgrafiats i altres temes m´┐Żs allunyats de l´┐Żarquitectura com el disseny de banderes i estendards,  escrits d´┐Żinvestigaci´┐Ż hist´┐Żrica, etc. 
Dins d´┐Żaquest cap´┐Żtol podem citar una s´┐Żrie d´┐Żimportants realitzacions com la ornamentaci´┐Ż i il´┐Żluminaci´┐Ż del carrer Ferran de Barcelona que va portar a terme l´┐Żany 1902 - un any abans de la seva mort - inspirada en dissenys de rajoles de terra medievals, de las que tamb´┐Ż va ser-ne col´┐Żleccionista.
Tamb´┐Ż es seu el disseny de l´┐Żestendard de l'Orfe´┐Ż Catal´┐Ż.

 

Obres: Imatges i informaci´┐Ż:

Casa Llopis (C/. Bail´┐Żn, 113  Barcelona)
L´┐Żany 1902, Galliss´┐Ż va projectar per aquest edifici una fa´┐Żana d´┐Żuna gran simplicitat
per´┐Ż de gran eleg´┐Żncia. Combina l'utilitzaci´┐Ż del ma´┐Ż a la planta baixa i a les galeries que coronen la casa amb els espais blancs de ciment, adornats amb uns esgrafiats de Jujol, decorant les parts que resulten potser ser les m´┐Żs espectaculars de la fa´┐Żana.
Les tres l´┐Żnies de tribunes que recorren verticalment l´┐Żedifici, es rematen en la seva part superior amb torretes que sobrepassen la l´┐Żnia de la teulada i que estan decorades amb un estil neo-mud´┐Żjar (alguns dels seus elements decoratius van haver de ser eliminats com a conseq´┐Ż´┐Żncia dels danys soferts en bombardejos durant la guerra civil espanyola de 1936-39).
La cer´┐Żmica est´┐Ż ´┐Żmpliament distribu´┐Żda en alguns llocs de la fa´┐Żana, com els medallons en forma de tr´┐Żvol i en forma de rajoles, a sota de les bases de les tribunes. Aquestes peces cer´┐Żmiques van ser dibuixades pel mateix Gallis´┐Ż i realitzades pels industrials Pujol i Bausis.   

GallissÓ: Casa Llopis (Barcelona) Fašana principal GallissÓ: Casa Llopis (Barcelona)  Esgrafiats dissenyats per Jujol GallissÓ: Casa Llopis  Decoraciˇ cerÓmica GallissÓ: Casa Llopis (Barcelona)  Finestres GallissÓ: Casa Llopis (Barcelona)  Tribunes

 

Esgl´┐Żsia de Sant Esteve (Cervell´┐Ż)
Esgl´┐Żsia d´┐Żinspiraci´┐Ż g´┐Żtica amb un exterior que combina el ma´┐Ż vist amb la pedra, amb una fa´┐Żana principal estructurada en dos nivells ben diferenciats.  A l'interior les naus estan dividides per arcs apuntats de ma´┐Ż vist combinat amb elements cer´┐Żmics. El projecte de l´┐Żesgl´┐Żsia va ser realitzar conjuntament per Galliss´┐Ż i per Josep Font i Gum´┐Ż.

 

Rectoria (Cervell´┐Ż)
La casa parroquial de Cervell´┐Ż presenta un aspecte molt auster. Realitzada b´┐Żsicament amb pedra i amb algunes aplicacions de ma´┐Ż vist a sobre de les finestres i a la galeria superior.
La casa presenta diversos elements g´┐Żtics, finestres esglaonades t´┐Żpiques del modernisme, una porta principal adovellada i com element decoratiu m´┐Żs important un espectacular escut d´┐Żarmes de la vila de Cervell´┐Ż.
 

GallissÓ i Font GumÓ: Conjunt d'EsglŔsia i Rectoria a Cervellˇ

 

GallissÓ i Font i GumÓ: EsglŔsia de Sant Esteve a Cervellˇ

 

GallissÓ: Rectoria a Cervellˇ

 

GallissÓ: Rectoria a Cervellˇ Escut d'armes

 

Granja Garcia (Cervell´┐Ż)
La Granja Garcia va ser encarregada per Frederic Garcia , fabricant de ciment, a Galliss´┐Ż l´┐Żany 1899 (altres fonts atribueixen el projecte a l´┐Żarquitecte Josep Font i Gum´┐Ż que va col´┐Żlaborar amb Galliss´┐Ż en la construcci´┐Ż de l´┐Żesgl´┐Żsia de Sant Esteve a la mateixa poblaci´┐Ż). Galliss´┐Ż es va inspirar en l´┐Żarquitectura pairal tradicional catalana per dibuixar aquest edifici que es caracteritza per la simplicitat de la seva planta quadrada nom´┐Żs trencada per l'airosa torre de ma´┐Ż vist coronada amb una estructura c´┐Żnica coberta de cer´┐Żmica vidriada verda de gran efecte i una esp´┐Żcie de corona que la rodeja a mitja al´┐Żada. Les dues fa´┐Żanes principals de llicorella estan decorades amb motius modernistes de gran vistositat
L'interior conserva mobiliari en les plantes superiors.
 

GallissÓ: La Granja Garcia a Cervellˇ GallissÓ: La Granja Garcia a Cervellˇ GallissÓ: La Granja Garcia a Cervellˇ  Torre GallissÓ: La Granja Garcia a Cervellˇ  Una finestra
 

Selecci´┐Ż de LINKS a altres Webs sobre Antoni M. Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż

El Modernisme al Baix Llobregat  web sobre alguns treballs de A. M. Galliss´┐Ż a la comarca del Baix Llobregat   
El portal del Baix Llobregat Web sobre varis edificis Modernistes a la comarca del Baix Llobregat
 

Bibliografia espec´┐Żfica sobre Antoni M. Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż

Titol Autor Publicat per Any
 Gran Enciclop´┐Żdia Catalana  Diferents autors  Enciclop´┐Żdia Catalana
 Enciclop´┐Żdia Salvat Catal´┐Ż  Diferents autors  Edicions Salvat
 Modernisme i modernistes  Diferents autors  Lunwerg Editores

2001

 Barcelona Modernista  Permanyer / Levick  Edicions Pol´┐Żgrafa 1992
 Un passeig per la Barcelona Modernista  Permanyer / Levick  Edicions Pol´┐Żgrafa 1998
 

Altres Arquitectes Modernistes Catalans:
Antoni Gaud´┐Ż i Cornet   Llu´┐Żs Dom´┐Żnech i Montaner   Josep Puig i Cadafalch   Juli Batllevell i Ar´┐Żs   Antoni Maria Galliss´┐Ż i Soqu´┐Ż   Josep Maria Jujol i Gibert   C´┐Żsar Martinell i Brunet   Bernard´┐Ż Martorell i Puig   Francesc de Paula Morera i Gatell   Manel Joaquim Raspall i Mallol   Joan Rubi´┐Ż i Bellver   Enric Sagnier i Villavecchia   Salvador Valeri i Pupurull   i altres.

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI