GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaud´┐Ż / Obra fora de Catalunya: Lle´┐Ż (Espanya) / Casa Botines

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti´┐Żns   Dades d'audi´┐Żncia

Gaud´┐Ż: CASA BOTINES

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]

 Sobre la Casa Botines de Lle´┐Ż:  Dades practiques   Historia   Descripci´┐Ż   Imatges
 Fonts i informaci´┐Ż addicional:  Links   Bibliografia   Altres obres de Gaud´┐Ż
 

                                                  

Dades practiques:
Adre´┐Ża:   Pla´┐Ża del Bisbe Marcelo, 5  Lle´┐Ż  Espanya.
Inter´┐Żs:  xxxx(3 sobre 5)
Estat de conservaci´┐Ż:  Fa´┐Żanes i interiors:
Molt bo.
Com arribar-hi: Lle´┐Ż es la capital de la prov´┐Żncia del mateix nom situada al nord oest de la pen´┐Żnsula Ib´┐Żrica. Per anar-hi des de Madrid situat a 367 Qm. s´┐Żha d´┐Żagafar la carretera N-VI.
Visites:  L´┐Żedifici es actualment seu de Caja Espa´┐Ża i se´┐Żn pot visitar la planta baixa i el soterrani a on, eventualment, es realitzen exposicions.
Les hores de visita son les d´┐Żobertura de Caja Espa´┐Ża.
Per una visita de m´┐Żs completa, cal concertar una cita pr´┐Żvia.
Informaci´┐Ż: Tel´┐Żfon: (34) 987 292 500
- email:  Line@Espa´┐Ża.es

Hist´┐Żria:
Aquest edifici va ser encarregat a Gaud´┐Ż per la societat "Fern´┐Żndez y Andr´┐Żs" de Lle´┐Ż - successora de l´┐Żempresa fundada pel senyor Joan Homs i Botin´┐Żs (d´┐Żaqu´┐Ż el nom de Botines) -, que estava regentada pels senyors Sim´┐Żn Fern´┐Żndez Fern´┐Żndez i Mariano Andr´┐Żs Luna que tenien relacions comercials, degut als seus negocis t´┐Żxtils, amb el comte Eusebi G´┐Żell qui els recoman´┐Ż Gaud´┐Ż com a arquitecte.
Gaud´┐Ż treballava aleshores en la construcci´┐Ż del Palau Episcopal d'Astorga i per la proximitat d´┐Żambd´┐Żs edificis es va decidir a acceptar l´┐Żenc´┐Żrrec.
Gaud´┐Ż va signar els pl´┐Żnols de l´┐Żimmoble el desembre de 1891 i un cop superat el litigi que els propietaris van tenir amb l´┐ŻAjuntament, les obres comen´┐Żaren el 4 de gener de 1892, dirigides per Claudi Alsina, i s´┐Żacabaren el novembre del mateix any.
L´┐Żany 1931, la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Le´┐Żn, va adquirir l´┐Żedifici. Aquesta entitat va realitzar algunes reformes que trencaven el disseny original eliminant set pilars del soterrani. Afortunadament un nou propietari (Caja Espa´┐Ża), en reconvertir novament l´┐Żedifici per fer-lo la seva seu social, va realitzar l´┐Żany 1994 una reforma que va restaurar l´┐Żestructura tal com l´┐Żhavia previst Gaud´┐Ż.
Per aquesta restauraci´┐Ż, es van contractar els arquitectes Mariano Diaz S´┐Żenz i Felix Compadre D´┐Żez que varen tornar a col´┐Żlocar els pilars eliminats anteriorment, que es van reconstruir amb els mateixos materials previstos per Gaud´┐Ż.
Durant aquestes obres, es van trobar dintre de la est´┐Żtua de Sant Jordi - obra de Antoni Cant´┐Ż i Vicen´┐Ż Matamala - que presideix l´┐Żentrada principal, uns rotlles de paper que s´┐Żhi van posar durant la construcci´┐Ż i que donaven una s´┐Żrie d´┐Żinformacions sobre les persones i circumstancies de la construcci´┐Ż, el que ha perm´┐Żs un millor coneixement d´┐Żaquests aspectes. 

Descripci´┐Ż:
Es tracta d´┐Żun edifici de planta rectangular a quatre vents dissenyada en un estil neog´┐Żtic, per´┐Ż que presenta unes caracter´┐Żstiques constructives molt modernes per l´┐Ż´┐Żpoca. Efectivament, malgrat l´┐Żaspecte medieval de l´┐Żedifici, Gaud´┐Ż hi aplica una concepci´┐Ż moderna de l´┐Żarquitectura tant en l´┐Żaspecte constructiu, com en l'art´┐Żstic i d´┐Żutilitzaci´┐Ż.
L´┐Żestructura de l´┐Żedifici es recolza en columnes met´┐Żl´┐Żliques lleugeres en el soterrani, permetent d´┐Żaquesta manera un espai m´┐Żs di´┐Żfan que s´┐Żadequava millor a les necessitats comercials a que aquesta ´┐Żrea es destinava. En els pisos superiors, la funci´┐Ż de suport es confia a parets de c´┐Żrrega. 
S´┐Żaccedeix a l´┐Żedifici a trav´┐Żs d´┐Żuna porta lobulada situada al centre de la fa´┐Żana principal, que es l´┐Ż´┐Żnic lloc a on es trenca el fossat que rodeja l´┐Żedifici per davant de les fa´┐Żanes principal i lateral per donar pas a les escales d´┐Żacc´┐Żs, sobre la qual trobem una escultura de Sant Jordi lluitant amb el drac, ja mencionada en l´┐Żapartat d´┐Żhist´┐Żria, i que es tanca amb una notable reixa de ferro forjat en que podem observar una figura de lle´┐Ż envoltat de motius vegetals i que evoca el nom de la ciutat.
A cada angle de les quatre fa´┐Żanes totalment recobertes amb carreus de pedra grisa d´┐Żextracci´┐Ż local, hi trobem una torre circular. Una important quantitat de finestres neog´┐Żtiques m´┐Żs abundants a mida que anem baixant de la teulada a la planta baixa, en permeten assegurar una millor il´┐Żluminaci´┐Ż, que en la planta superior tamb´┐Ż est´┐Ż garantida per unes lluernes, situades a la teulada, que a m´┐Żs tamb´┐Ż faciliten la ventilaci´┐Ż, funci´┐Ż aquesta a la que tamb´┐Ż coadjuven els sis patis interiors.
Per sobre del semisoterrani i la planta baixa, es troben tres nivells m´┐Żs les golfes. En el primer d´┐Żaquests nivells hi han dos pisos, un per a cada propietari i en cada un dels nivells superiors quatre pisos destinats a lloguer.
La teulada est´┐Ż coberta amb pissarra gris.

Imatges:

Exterior

Interior

GaudÝ: Casa Botines  Interior planta baixa GaudÝ: Casa Botines  planta baixa  finestres amb vitralls GaudÝ: Casa Botines  planta baixa  filera de columnes GaudÝ: Casa Botines  Interior, finestres en un angle de fašana
 

LINKS seleccionats a d´┐Żaltres Webs sobre la Casa Botines

- Casa Botines - Antoni Gaud´┐Ż  Informaci´┐Ż sobre la casa Botines 
 

Bibliografia espec´┐Żfica sobre la Casa Botines

Titol Autor Publicat per Any
 
 LLIBRES:
So´┐Żando en piedra/ Dream in stone. Le´┐Żn Gaud´┐Ż 2002 Carriedo Tejero, M. i altres Caja Espa´┐Ża i altres entitats de Lle´┐Ż i Astorga 2002
Gaud´┐Ż para j´┐Żvenes: Le´┐Żn-Astorga. 150 aniversario del nacimiento del arquitecto Huerta, Fernando Ajuntaments de Lle´┐Ż i Astorga, Fundaci´┐Ż Vela Zanetti 2002
El edificio Gaud´┐Ż de Le´┐Żn: Casa Botines    Varis autors Centro de Documentaci´┐Żn de Caja Espa´┐Ża 1997
 
 ARTICLES:
Carriedo Tejedo, Manuel:
Gaud´┐Ż en el Le´┐Żn de final de siglo. Un perfecto desconocido: Iniciativas culturales (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 21 - 1998
Gaud´┐Ż en Le´┐Żn y en Astorga: Revista "Le´┐Żn en Madrid" (Casa de Le´┐Żn en Madrid), n´┐Ż 353 - 1998
Gaud´┐Ż en la provincia de Le´┐Żn (1889-1893): Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 15 - 2001
El San Jorge de Gaud´┐Ż en "Casa Botines": Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 17 - 2002
La conexi´┐Żn catalana de Gaud´┐Ż en Le´┐Żn: Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 17 - 2002
Casa Botines, el nombre popular de una antigua "Casa de Cambio": Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 17, 2002
Relojes, carrillones y campanas en "Casa Botines": Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 18 - 2002
Catalanes en los "Caminos de Santiago". Gaud´┐Ż en Comillas, en Le´┐Żn y en Astorga: Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), n´┐Ż 20 2002.

Gal´┐Żn y Galindo, ´┐Żngel:
El edificio Botines, de Gaud´┐Ż en Le´┐Żn: Revista "Ahorro" (Confederaci´┐Żn Espa´┐Żola de Cajas de Ahorros), n´┐Ż 183 - 1985

Lucas del Ser, Carmelo de:
Catalanes en Le´┐Żn. Las ´┐Żlites que arroparon a Gaud´┐Ż en su aventura leonesa: Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), 19 - 2002
Juan Homs i Botines. El comerciante que dio nombre al edificio de Gaud´┐Ż en Le´┐Żn: Nuevas iniciativas (Caja Espa´┐Ża), 20 - 2002


Altres obres de Gaud´┐Ż:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batll´┐Ż   Casa Vicens  
Col´┐Żlegi Santa Teresa   Escoles Sagrada Fam´┐Żlia   Fanals de la Pla´┐Ża Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons G´┐Żell   Palau G´┐Żell  Park G´┐Żell   Sagrada Fam´┐Żlia   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllar´┐Żs  Jardins Artigas
A Matar´┐Ż:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Gl´┐Żria)
A Santa Coloma de Cervell´┐Ż: 
Col´┐Żnia G´┐Żell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jes´┐Żs i Maria

ALS PA´┐ŻSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovaci´┐Ż de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lle´┐Ż - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lle´┐Ż - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Pla´┐Ża del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI