GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaud´┐Ż / Amics de Gaud´┐Ż

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti´┐Żns   Dades d´┐Żaudi´┐Żncia

ANTONI GAUD´┐Ż I CORNET  (1852-1926)

Amics de Gaud´┐Ż

 [English] [Castellano]
 GAUD´┐Ż - L´┐Żhome - S´┐Żntesi biogr´┐Żfica
Biografia ampliada:  Naixement i infantesa   La nissaga de Gaud´┐Ż   Estudis i primeres activitats professionals   Acabament dels estudis d´┐Żarquitectura   Inicis professionals   La vida sentimental de Gaud´┐Ż   La plenitud    ´┐Żltims anys 
Cronologia   Influ´┐Żncies   El pensament pol´┐Żtic i patri´┐Żtic de Gaud´┐Ż   Gaud´┐Ż un m´┐Żstic catal´┐Ż   Amics de Gaud´┐Ż   Col´┐Żlaboradors de Gaud´┐Ż
 L´┐Żobra Obra arquitect´┐Żnica:   A Catalunya   Fora de Catalunya
Estils caracter´┐Żstics:   Per´┐Żode preliminar  Mud´┐Żjar-Moresc  G´┐Żtic evolucionat  Naturalisme expressionista  S´┐Żntesi org´┐Żnica
Aspectes T´┐Żcnics:   La t´┐Żcnica arquitect´┐Żnica de Gaud´┐Ż Geometria i mec´┐Żnica  
Aspectes Decoratius:   La cer´┐Żmica   El mobiliari   El ferro i altres metalls   Els vitralls
 Fonts i altre informaci´┐Ż Links   Bibliografia   Llibreria sobre Gaud´┐Ż   Altres Arquitectes Modernistes Catalans 


Els amics de Gaud´┐Ż:Retrat del Comte de GŘell
La vida social de Gaud´┐Ż mai va ser massa activa. Era m´┐Żs viat una anima solit´┐Żria. Aix´┐Ż malgrat tot, nom´┐Żs es v´┐Żlid en part, ja que va mantenir relacions amb una gran coincid´┐Żncia ideol´┐Żgica amb molt personatges que va con´┐Żixer per ra´┐Ż de la seva activitat professional. Aix´┐Ż, per exemple amb significats representants de l'Esgl´┐Żsia Cat´┐Żlica com el cardenal Vidal i Barraquer que el va ajudar en la seva constant lluita per poder assegurar la continu´┐Żtat de la construcci´┐Ż del Temple de la Sagrada Fam´┐Żlia.
Amics de la inf´┐Żncia i la joventut, varen ser els seus companys d´┐Żescola i de les primeres incursions en l´┐Żestudi d´┐Żaspectes culturals relacionats principalment amb la hist´┐Żria de Catalunya, Eduard Toda i G´┐Żell i Josep Ribera i Sans.
Tamb´┐Ż tenia una relaci´┐Ż afectiva amb alguns dels seus col´┐Żlaboradors com els escultors Carles Man´┐Ż - al que ajudava tant com podia en les seves eternes dificultats econ´┐Żmiques - i els Matamala (pare i fill) -. Tamb´┐Ż, malgrat el seu mal car´┐Żcter, tractava amb afecte i consideraci´┐Ż els treballadors, en especial els de la Sagrada Fam´┐Żlia. La majoria de les persones que citarem en aquest apartat, tamb´┐Ż es mencionen a Col´┐Żlaboradors de Gaud´┐Ż, ja que la majoria dels seus amics van ser persones que estaven relacionats amb ell per raons de treball
L´┐Żany 1878, Gaud´┐Ż coneix el Comte de G´┐Żell - Eusebi G´┐Żell i Bacigalupi -  aquesta amistat ser´┐Ż essencial en la seva vida i en el seu desenvolupament professional. Eusebi G´┐Żell estava casat amb una filla d'Antoni L´┐Żpez - Marqu´┐Żs de Comillas - era part, doncs de la fam´┐Żlia m´┐Żs poderosa de Catalunya i conseq´┐Żentment tenia un gran prestigi i influ´┐Żncia dintre dels ambients industrials i art´┐Żstics de l´┐Ż´┐Żpoca a Barcelona.
L´┐Żamistat entre els dos homes va ser molt intensa. - veure a la dreta un retrat del comte de G´┐Żell - Per a aquesta fam´┐Żlia va construir una part important de la seva obra, com el Palau G´┐Żell, la Cripta de la Col´┐Żnia G´┐Żell i el Park G´┐Żell, els Pabellons G´┐Żell, el Celler G´┐Żell de Garraf, entre altres treballs.
Aquesta relaci´┐Ż amb Eusebi G´┐Żell fou l´┐Żorigen d´┐Żaltres contactes de Gaud´┐Ż amb personatges molt significats dintre de la cultura catalana. Aix´┐Ż es va iniciar una relaci´┐Ż amb Jacint Verdaguer, el poeta que era capell´┐Ż de la fam´┐Żlia del comte. Eusebi G´┐Żell, sentia una gran admiraci´┐Ż per Verdaguer i la seva obra i Gaud´┐Ż compartia amb el comte aquesta admiraci´┐Ż. Durant el per´┐Żode 1880-1890, tots tres tindrien freq´┐Żents oportunitats de dialogar sobre la religi´┐Ż, la p´┐Żtria, l´┐Żarquitectura i les relacions d´┐Żaquests temes entre si.
Sembla evident que Verdaguer va influenciar Gaud´┐Ż, en especial amb el seu poema l'Atl´┐Żntida - obra cabdal del catalanisme de l´┐Ż´┐Żpoca -, que Gaud´┐Ż va il´┐Żlustrar amb pedra i metall, a la seva visi´┐Ż del jard´┐Ż de les Hesp´┐Żrids a l´┐Żedifici dels Pavellons G´┐Żell que Gaud´┐Ż va construir per sevir de cavallerisses del comte. 
Naturalment, dintre de l´┐Ż´┐Żmbit religi´┐Żs, a m´┐Żs del ja mencionat cardenal Vidal i Barraquer, Gaud´┐Ż tamb´┐Ż va tenir relacions amb importants figures religioses com el bisbe Torres i Bages. Tamb´┐Ż hem de mencionar, les figures de Joan Baptista Grau i Villespin´┐Żs bisbe d'Astorga que li va fer l´┐Żenc´┐Żrrec del Palau Episcopal d´┐Żaquesta poblaci´┐Ż i el bisbe Campins de Ciutat de Mallorca que li va encarregar el projecte de restauraci´┐Ż de la Catedral de la capital de les illes.
L'idealisme patri´┐Żtic de Gaud´┐Ż que es va comen´┐Żar a manifestar en les seves visites que feia amb els seus amics Eduard Toda i Josep Ribera a Poblet, va acabar anys despr´┐Żs - l´┐Żany 1886 - a portar-lo a ingressar a "l'Associaci´┐Ż Catalanista d'Excursions Cient´┐Żfiques" que promovia l´┐Żinter´┐Żs per la natura i l´┐Żarquitectura del pa´┐Żs des d´┐Żun prisma no nom´┐Żs catal´┐Ż, sin´┐Ż tamb´┐Ż profundament catalanista. L´┐Żinter´┐Żs de Gaud´┐Ż per aquests temes era tant gran, que aviat va ser designat per formar part de la junta rectora i cuidar-se del patrimoni arquitect´┐Żnic. La seva incorporaci´┐Ż a l'Associaci´┐Ż, li va permetre establir relaci´┐Ż amb personatges com l´┐Żescriptor ´┐Żngel Guimer´┐Ż, el pintor Dionis Baixeras o l´┐Żescultor Pau Gargallo.
Un dels seus companys de la seva ´┐Żpoca d´┐Żestudiant va ser Salvador Pag´┐Żs i Anglada que m´┐Żs tard va ser l'impulsor de la "Sociedad Cooperativa Obrera
Retrat de Jujol Mataronense", una cooperativa obrera t´┐Żxtil basada en els principis ut´┐Żpics de la col´┐Żlaboraci´┐Ż igualit´┐Żria entre obrers, artesans i patrons, principis amb els que Gaud´┐Ż simpatitzava. Gaud´┐Ż va realitzar diversos projectes per a aquesta cooperativa, no nom´┐Żs arquitect´┐Żnics, sin´┐Ż tamb´┐Ż dissenys d´┐Żimatge empresarial i logotip de la societat, projectes en que va col´┐Żlaborar el seu amic Emili Cabanyes. Es aqu´┐Ż a on va con´┐Żixer la ´┐Żnica dona (Pepeta Moreu) amb qui se li coneix algun intent de relaci´┐Ż sentimental. Aquest treball va significar un per´┐Żode de intensa relaci´┐Ż amb Salvador Pag´┐Żs, havent Gaud´┐Ż de realitzar freq´┐Żents viatges a Matar´┐Ż, en que van tenir l´┐Żoportunitat de conversar llargament sobre les seves idees socials. Amb Pag´┐Żs, Gaud´┐Ż tamb´┐Ż compartia la seva pertinen´┐Ża a l'Ateneu Barcelon´┐Żs, important centre catalanista punt de trobada de ciutadans il´┐Żlustrats.
Gaud´┐Ż va estar molt unit a alguns col´┐Żlaboradors seus com Francesc Berenguer que coneixia des de la seva inf´┐Żncia i a Josep Maria Jujol. Per ambd´┐Żs sentia un indiscutible afecte que era compartit i que va ser fonamental en la realitzaci´┐Ż de construccions com el Celler G´┐Żell de Garraf - amb Berenguer - , el parc G´┐Żell o la Casa Batll´┐Ż - amb Jujol -.
Gaud´┐Ż va tenir una relaci´┐Ż molt intensa amb Moss´┐Żn Gil Par´┐Żs i Vilasau, primer encarregat del culte a la Cripta de la Sagrada Fam´┐Żlia i amb el seu germ´┐Ż Ramon. Ambd´┐Żs, persones d´┐Żun profund sentiment religi´┐Żs, varen ser v´┐Żctimes - essent Gaud´┐Ż ja mort - de la persecuci´┐Ż religiosa que es va desenvolupar al principi de la guerra civil de 1936 a 1939 i varen morir assassinats.

 
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI