GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Pintura / Alexandre de Riquer

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Pintura

 [English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
  Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoraci´┐Ż   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
  Fonts i informaci´┐Ż complementaria:  Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Altres pintors Modernistes Catalans   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Catal´┐Ż
  La pintura d´┐Żen Riquer:  Inicis  Influ´┐Żncies i motius pict´┐Żrics  Exposicions  El final del modernisme  El trasllat a Mallorca  Llista d´┐Żobres  Imatges
 
Riquer: Pintura "Falconer"
Falconer d'Alexandre de Riquer

 

Llista d´┐Żobres:

Pintura

-Paisatge de La Segarra (1876)
-Paisatge amb figura eq´┐Żestre (1876)
-
Sant Juli´┐Ż Hospitalari (1886)
-Nimfa alada davant de la sortida del sol (1887)
-Figura femenina olorant adormidera (1887)
-Figura femenina portant un got  (1887)
-Esquema de paisatge japonitzant (2)
- Plafons decoratius MNAC (1887)
-Sant Francesc i els ocells - Plaf´┐Ż decoratiu MNAC (1890)
-Entre lliris (1889-90)
-Oques (1890)
-Aus de pas (1891)
-Divina Pastora (1891)
-L'Anunciaci´┐Ż (1893)
-Dones amb cat´┐Żleg en el Ateneu Barcelon´┐Żs  (1893)
-M´┐Żsica (Plaf´┐Ż decoratiu 1897)
-Poesia (Plaf´┐Ż decoratiu 1897)
-Les quatre estacions: Primavera, Estiu, Tardor, Hivern (Plafons decoratius 1897)
-Excursi´┐Ż a Vallvidrera (1911)
-Marguerite Laborde (MNAC 1911)
-Nu femen´┐Ż -esbo´┐Ż per Leda i el cigne- (1912)
-Tronc d´┐Żarbre (1912)
-Paisatge de bosc (1912)
-Ramat prop d'Oloron (1912)
-Paisatge d'Eivissa (1912)
-Aranjuez: Font de Baccus (1913)
-Jard´┐Ż d'Aranjuez (1913)
-Festa de Watteau (1915?)
-Emilia de Riquer i Palau (1916)
-Le premier soin (1917)
-Oliveres (1918)
-L´┐Żarribada de Merl´┐Ż buscant Viviana en el bosc encantat
-Camp amb n´┐Żvols
-Costa de Dei´┐Ż
-Costa d'Eivissa
-Crisantemes
-Dona i ocell
-El bosc
-Els jardins de Luxemburg
-Falconer
-Faune
-La paleta de l´┐Żartista
-Les temptacions de Sant Antoni
-Mare de Deu esperant la Nativitat
-Nimfa amb clar de lluna
-Nimfa del bosc
-Nimfes al bosc
-Ocells pintats sobre una paleta
-Ocells al bosc
-Paisatge (2)
-Paisatge de bosc
-Paisatge de Mallorca

-Panteisme
-Roselles
-L'appel de l'oiseau

Aquarel´┐Żles:
-Figures en un paisatge
-Interior de bosc

Inicis:
Com pintor Riquer desenvolupa una important obra, especialment basada en olis i aquarel´┐Żles sobre motius naturals i al´┐Żleg´┐Żrics entre els que destaquen la seva producci´┐Ż de paisatges i motius religiosos. Entre aquests cap destacar els seus San Juli´┐Ż Hospitalari, l'Anunciaci´┐Ż i Sant Francesc i els ocells.
Participa en diverses exposicions amb aquarel´┐Żles i olis i l´┐Żany 1890, realitza la seva primera exposici´┐Ż individual a la Sala Par´┐Żs de Barcelona, on exhibeix vint-i-cinc olis amb motius diversos com paisatges molt realistes en els que es poden contemplar ocells, flors, boscos i altres variats elements de la natura.

Influ´┐Żncies i motius pict´┐Żrics:
Els Pre-rafaelitas anglesos el van influir profundament. En aquesta ´┐Żpoca evoluciona des d´┐Żuna fase d´┐Żiconografia basada en els motius abans citats cap a una fase m´┐Żs idealista dominada per imatges de sants i de la Verge Maria i en general un culte a la puresa femenina el que podem observar en les seves pintures Entre lliris (1890), Divina Pastora (1891) i Anunciaci´┐Ż (1893).
A partir del seu segon matrimoni amb l´┐Żescriptora francesa Marguerite Laborde (Andr´┐Że B´┐Żarn) contret als seus 54 anys i la seva introducci´┐Ż en cercles francesos, recobra el gust pel paisatge, pintant boscos Pirinencs alguns dels quals exposar´┐Ż a Pau l´┐Żany 1912 .

Exposicions:
Entre aquest mateix any i 1913, realitza tres exposicions en les Sales Par´┐Żs i Fayans Catal´┐Ż, presentant a m´┐Żs paisatges d´┐Żaltres llocs com Andalusia, Mallorca i Eivissa que recentment havia visitat.
A l´┐Żabril de 1915, munta altra ´┐Żmplia exposici´┐Ż a la sala d´┐Żexposicions "Fayans Catal´┐Ż" de Barcelona que divideix en quatre seccions: Espanya - inspirada en Goya i el romanticisme -, Eivissa i Mallorca - paisatges -, Pirineus - paisatges del Pirineus franc´┐Żs d´┐Żun fresc realisme - i Diversos - on Riquer reflecteix un m´┐Żn d´┐Żal´┐Żlusions liter´┐Żries i musicals. Aquesta exposici´┐Ż t´┐Ż un gran ´┐Żxit de p´┐Żblic i cr´┐Żtica, per´┐Ż Riquer busca la pau que redueixi les tensions a que es veu sotm´┐Żs per distintes raons entre les que cal citar el triomf del Noucentisme. Per aquesta ra´┐Ż, es despla´┐Ża de nou a Mallorca a on torna a dedicar-se al paisatge.
El canvi que representa el triomf del Noucentisme - que Riquer critica en´┐Żrgicament al considerar que presenta una gran pobresa d´┐Żestil - representa una forta caiguda de la demanda d´┐Żobres d´┐Żestil Modernista - excepte per als ex-libris - fins al punt que Riquer considera emigrar a l´┐ŻArgentina.

El final del Modernisme:
Entre 1906 i 1911 el Modernisme es totalment arraconat pel Noucentisme.
Eliseu Trenc contempla aquesta evoluci´┐Ż i constata que l´┐Żatac m´┐Żs contundent es produeix en les Arts Decoratives, el que fa que Riquer es concentri en la poesia i la literatura en una mateixa exaltaci´┐Ż panteista de la natura.
La producci´┐Ż pict´┐Żrica d´┐Żaquest per´┐Żode es pot dividir geogr´┐Żficament en tres grans espais: el primer Catalunya i Espanya entre 1907 i 1912. El segon els Pirineus del 1912 al 1914, i finalment el tercer que inclou Mallorca i Eivissa que es desenvolupa entre 1917 i la seva mort l´┐Żany 1920.
Encara que entre 1908 i 1910, trobem pintures de faunes, s´┐Żtirs i nimfes amb fons de car´┐Żcter er´┐Żtic, la dedicaci´┐Ż al paisatge es creixent. La l´┐Żnia va desapareixent de les seves teles i les formes es realitzen amb taques fetes amb esp´┐Żtula o pinzell.

Trasllat a Mallorca:
Finalment, l´┐Żany 1917 s´┐Żinstal´┐Żla a Palma de Mallorca a on realitza exposicions a "El C´┐Żrculo Mallorquin" a l´┐Żabril de 1918 i maig de 1919 i als salons de "La Veda" el gener de 1920, que van ser molt apreciades especialment pels sectors m´┐Żs conservadors de les illes.
L´┐Żany 1920, poc abans de la seva mort, encara va tenir temps de presentar els seus paisatges mallorquins al "Casino Sabadellenc" de Sabadell, novament a la Sala Par´┐Żs de Barcelona i a Paris, al "Salon d'Automne", el que ens d´┐Żna idea de la vitalitat que va conservar fins als ´┐Żltims moments.
La mort el va sorprendre als 64 anys d´┐Żedat, en aquesta illa amb el record posat en els paisatges de la seva p´┐Żtria, de la seva inf´┐Żncia i joventut que van ser la seva darrera passi´┐Ż.

Pintura de tem´┐Żtica religiosa:

Riquer: Pintura "Les temptacions de Sant Antoni" oli Riquer: Pintura  "L'Anunciaciˇ" 1893
Les temptacions de Sant Antoni
 
L'Anunciaci´┐Ż
 

Paisatge:

Riquer: Pintura "Paisatge de la Segarra" 1876 oli

Riquer: Pintura  "Interior de bosc" aquarelĚla

Riquer: Pintura "Camp amb n˙vols" oli

Paisatge de La Segarra
 

Interior de bosc
 

Camp amb n´┐Żvols
 

Riquer: Pintura  "Paisatge" Riquer: Pintura "Ramat prop d'Oloron" 1911 Riquer: Pintura  "JardÝ d'Aranjuez" 1913 oli

Paisatge

Ramat prop d'Oloron
 
Jard´┐Ż d'Aranjuez
 
Riquer: Pintura "MolÝ" oli Riquer: Pintura  "CamÝ entre arbres" oli Riquer: Pintura  "JardÝ" oli
Mol´┐Ż
 
Cam´┐Ż entre arbres Jard´┐Ż
 
Riquer: Pintura "Paisatge de Mallorca" oli Riquer: Pintura  "Costa d'Eivissa" oli Riquer: Pintura  "Costa de DeiÓ" oli
Paisatge de Mallorca
 

Costa d'Eivissa

Costa de Dei´┐Ż (Mallorca)

Pintura de tem´┐Żtica mitol´┐Żgica:

Riquer: Pintura "Nimfes al bosc" oli Riquer: Pintura "Nimfa amb clar de lluna" oli Riquer: Pintura "Viviana al bosc encantat" oli
Nimfes al bosc
 
 Nimfa amb clar de lluna
 
Viviana al bosc encantat
 
Riquer: Pintura "Nimfa del bosc" oli Riquer: Pintura  "Panteisme"  
Nimfa del bosc
 
Panteisme
 
 

Tem´┐Żtica de costums i Varis:

Riquer: Pintura "Festa de Watteau" oli Riquer: Pintura "Excursiˇ a Vallvidrera" 1911 oli Riquer: Pintura "Le premier soin" oli, en localitzaciˇ desconeguda
Festa de Watteau Excursi´┐Ż a Vallvidrera Le premier soin ca.1917
Oli de Riquer del que nom´┐Żs es tenen noticies a trav´┐Żs d´┐Żuna foto d´┐Żuna reproducci´┐Ż de l´┐Ż´┐Żpoca.
Riquer: Pintura "L'appel de l'oiseau" Riquer: Pintura "Nu femenÝ" oli
L'appel de l'oiseau Nu femen´┐Ż
 

 Altres pintors Modernistes Catalans:
Hermen ANGLADA i Camarassa  Joan BRULL i Vinyoles  Ricard Canals  Agapit Casas i Abarca  Ramon CASAS i Carb´┐Ż  Josep CUSACHS  Manuel Cus´┐Ż  Xavier Gos´┐Ż i Rovira  Sebasti´┐Ż Junyent i Sans  Joan Llimona i Bruguera  Josep Maria Marqu´┐Żs  Francesc MASRIERA i Manovens  Josep MASRIERA I Manovens  Llu´┐Żs MASRIERA i Ros´┐Żs  Eliseu MEIFR´┐ŻN i Roig  Joaquim MIR i Trinxet  Francesc Miralles  Isidre NONELL i Monturiol  Mari´┐Ż PIDELASERRA i Brias  Josep Pin´┐Żs i Comes  Josep Reyn´┐Żs  Alexandre de Riquer i Ynglada  Pau Roig i Sisa  Santiago RUSI´┐ŻOL i Prats  Antoni Serra i Fiter  Josep Maria Tamburini  Modest Urgell  Miquel UTRILLO i Morlius  Llu´┐Żsa VIDAL i Puig  Pere Ysern i Ali´┐Ż
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI