GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Alexandre de Riquer - Decoraci´┐Ż -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Decoraci´┐Ż

 [English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
  Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoraci´┐Ż   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
  Fonts i informaci´┐Ż complementaria:  Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Catal´┐Ż
  La decoraci´┐Ż d´┐Żinteriors en l´┐Żobra de Riquer:  Inicis  L'absis de Montserrat  Triomf de l´┐Żest´┐Żtica modernista  Llista d´┐Żobres  Imatges
 

Riquer Plafons del Presbiteri de Montserrat 1897  *
Decoraci´┐Ż interior dels plafons verticals de l'absis.
Esgl´┐Żsia de Montserrat

Inicis:
La primera incursi´┐Ż coneguda de Riquer en la decoraci´┐Ż d´┐Żinteriors ´┐Żs de considerable import´┐Żncia, ja que es tracta ni m´┐Żs ni menys, que de la decoraci´┐Ż de l'Hotel Internacional que Dom´┐Żnech i Montaner va erigir per a l'Exposici´┐Ż Internacional de Barcelona de 1888. Aquesta obra va ser un prodigi de capacitat constructiva del seu autor i la decoraci´┐Ż interior en que Riquer va intervenir activament va ser una demostraci´┐Ż de luxe i de bon gust.
Lamentablement aquest hotel va ser enderrocat en acabar l'Exposici´┐Ż ja que estava  constru´┐Żt de forma provisional, encara que amb t´┐Żcniques molt elaborades, en terrenys cedits solament amb aquesta finalitat. Per aquest motiu, no s´┐Żn moltes les imatges que en posse´┐Żm actualment.
Tamb´┐Ż correspon a aquesta ´┐Żpoca la xemeneia monumental que Riquer va dissenyar per enc´┐Żrrec de Gaud´┐Ż per al Palau G´┐Żell de Barcelona.

Els plafons de l'absis de Montserrat:
Entre els anys 1896 i 1897, Riquer va decorar els plafons verticals de l'absis de l´┐Żaltar major de l'Esgl´┐Żsia del monestir de Montserrat (patrona de Catalunya), que ja li havien estat encarregats el 1894. Encara que aquest treball el va realitzar amb la col´┐Żlaboraci´┐Ż d´┐Żaltres artistes pertanyents al Cercle Art´┐Żstic de Sant Lluc, aquests anys pertanyen a un per´┐Żode en que la obra de Riquer evoluciona diferentment que la dels seus companys i ja s´┐Żinsereix completament en l´┐Żest´┐Żtica modernista, que constitueix segons Eliseu Trenc la mes reeixida de la seva obra.
Teresa Maci´┐Ż i Bigorra, ens descriu aquestes pintures de Riquer de la seg´┐Żent manera: Les sis grans pintures de l'absis s´┐Żordenen sim´┐Żtricament, tres i tres, a cada banda de la forn´┐Żcula que permet la visi´┐Ż de la imatge de la Mare de D´┐Żu des de l´┐Żesgl´┐Żsia.
Els dos plafons laterals son el doble d´┐Żamples  (12x6 m.) que els quatre plafons modernistes que tanquen l'absis (12x3m.). Aquests quatre plafons centrals son obra d'Alexandre de Riquer. Riquer represent´┐Ż en dues de les grans teles una composici´┐Ż vegetal, en que la natura estilitzada des de les mateixes arrels evoluciona i s´┐Żenfila fins a tocar el sol, representat com un s´┐Żmbol dual, el sol-creu. Entre els brancatges i les fulles entortolligades, Riquer hi col´┐Żloca els escuts de Montserrat i de Catalunya, i de l'Esgl´┐Żsia i dels Benedictins, respectivament. El fons es d´┐Żun color fosc uniforme. La composici´┐Ż est´┐Ż organitzada de manera ascendent.
Als altres dos plafons Riquer hi situa dos estols de figures femenines alades. Son dues composicions verticals i ascendents amb una vintena d´┐Ż´┐Żngels representats en cos sencer  - que son representacions de l´┐Żideal femen´┐Ż de bellesa t´┐Żpic de l´┐Ż´┐Żpoca - i una quinzena de petits angelets amb nom´┐Żs cap i ales a l´┐Żangle superior. El fons es blav´┐Żs.

Riquer Decoraciˇ Absis de l'EsglÚsia de Montserrat Fotograf Daniel Rovira Riquer Decoraciˇ Absis de l'EsglÚsia de Montserrat Fotograf Daniel Rovira
Dues imatges del presbiteri de l'Esgl´┐Żsia de Montserrat **

Triomf de l´┐Żest´┐Żtica modernista:
El 1897, va decorar l'interior de la casa Alomar, els elements m´┐Żs destacats de la qual van ser sis panells representant les quatre estacions i al´┐Żlegories de la poesia i de la m´┐Żsica, que actualment son part d´┐Żuna col´┐Żlecci´┐Ż privada .
El 1900, va realitzar la decoraci´┐Ż de la farm´┐Żcia del seu parent Grau Ynglada al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, col´┐Żlaborant amb Gaspar Homar per a la realitzaci´┐Ż de la marqueteria i amb Granell pels vidres art´┐Żstics.
Una de les m´┐Żs espectaculars realitzacions en aquest camp va ser la que Riquer va realitzar per al "Cercle del Liceu" (situat dintre de l´┐Żedifici del teatre de l´┐Żopera de Barcelona) l´┐Żany 1900, els seus dissenys de llums combinant la fusta, el metall i l´┐Żesmalt, mostren un dels treballs m´┐Żs delicats de l´┐Żartista, que encara sobreviuen en tot el seu esplendor en el mateix lloc pel qual Riquer els va dissenyar. En aquest treball va comptar amb la col´┐Żlaboraci´┐Ż d´┐Żartesans com Gaspar Homar pel que fa als mobles i A. Rigalt per les vidrieres, els industrials fabricants de mosaic hidr´┐Żulic Escofet i altres.
En el mateix any, va realitzar la decoraci´┐Ż de l'Institut Industrial a Terrassa i malgrat que les seves pintures de nus femenins representant la ind´┐Żstria t´┐Żxtil i el comer´┐Ż van ser rebutjades per la direcci´┐Ż de la instituci´┐Ż que les va considerar massa atrevides - l´┐Żenc´┐Żrrec va ser acabat anys m´┐Żs tard per Joaquim Vancells - es poden actualment contemplar a la Casa Museu Alegre de Sagrera de Terrassa (Vall´┐Żs Occidental).
Tamb´┐Ż va decorar el Caf´┐Ż Catal´┐Ż amb la col´┐Żlaboraci´┐Ż dels germans Vives, la Maison Dor´┐Że el 1903 i una mica m´┐Żs tard el 1905 La Vaqueria Catalana.

Riquer: Decoraciˇ Plafˇ decoratiu la Primavera (ColĚlecciˇ particular) Riquer: Decoraciˇ Plafˇ decoratiu l'Estiu (ColĚlecciˇ particular) Riquer: Decoraciˇ Plafˇ decoratiu la Tardor (ColĚlecciˇ particular) Riquer: Decoraciˇ Plafˇ decoratiu l'Hivern (ColĚlecciˇ particular)

Plafons decoratius: Primavera, estiu, tardor i hivern a la Casa Alomar

Riquer: Plafˇ decoratiu de l'Institut Industrial de Terrassa. Foto de Teresa LlordÚs
Plaf´┐Ż decoratiu de l'Institut Industrial de Terrassa (actualment al Museu Alegre de Sagrera)*

Riquer Decoraciˇ Porta Riquer Decoraciˇ Porta Riquer Decoraciˇ Rebedor

 

Riquer Decoraciˇ Marqueteria Riquer Decoraciˇ Aplic de paret Riquer Decoraciˇ Mosaic
Elements decoratius, portes, vest´┐Żbul, plafons decoratius, aplic i mosaic
 
Riquer Decoraciˇ Marqueteria "La BotÓnica" a la FarmÓcia Grau Ynglada Riquer Decoraciˇ Marqueteria "La Medicina" a la FarmÓcia Grau Ynglada

Marqueteria, "La Bot´┐Żnica" i "La Medicina" a la Farm´┐Żcia Grau Ynglada (avui desapareguda)
 

 

Riquer Decoraciˇ Porta principal de la FarmÓcia Grau Ynglada

Riquer Decoraciˇ Interior de la FarmÓcia Grau Ynglada Riquer Decoraciˇ Interior de la Vaqueria Catalana

Porta i decoraci´┐Ż interior de la Farm´┐Żcia Grau Ynglada

La Vaqueria Catalana

 

Decoraci´┐Ż Lista d'obres:
-Casa Bofill (MNAC 1887)

-Hotel Internacional (1888)
-Llar de foc neog´┐Żtica del Palau G´┐Żell (1888)
-Decoraci´┐Ż dels plafons interiors del presbiteri de l'Esgl´┐Żsia de Montserrat (1896)
-Casa Alomar (1897)
-Farm´┐Żcia Grau Ynglada al carrer Nou de la Rambla (Barcelona)
-Cercle del Liceu (Teatre de l´┐ŻOpera de Barcelona)
-Plaf´┐Ż al Vest´┐Żbul de l'Institut Industrial (Terrassa -Vall´┐Żs Occidental-) actualment a la Casa Museu Alegre de Sagrera de Terrassa)
-Caf´┐Ż Catal´┐Ż (Barcelona)
-La Maison Dor´┐Że (1903)
-La Vaqueria Catalana (1905)


Imatges amb
* publicades amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż del Cercle Art´┐Żstic de Sant Lluc.
Imatges amb
* publicades amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż del Museu Alegre de Sagrera de Terrassa.
Imatges amb ** publicades amb l´┐Żautoritzaci´┐Ż de l´┐ŻAbadia de Montserrat.
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI