GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Alexandre de Riquer - Ex Libris -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Ex Libris

  [English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
´┐Ż Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoraci´┐Ż   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
´┐Ż Fonts i informaci´┐Ż complementaria:  Bibliografia   Links  
Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Catal´┐Ż

´┐Ż Ex libris d´┐ŻAlexandre de Riquer:  Generalitats  El llibre Ex-libris d´┐ŻAlexandre de Riquer  Obra i significat  Des del punt de vista formal  Creador d´┐Żuna escola d´┐Żexlibristes  La valoraci´┐Ż actual de l´┐Żobra ex-libristica de Riquer  Llista d´┐Żex-libris  Imatges d´┐Żex-libris
 


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any 1903. Edici´┐Ż Barcelona.


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any ca. 1904. Edici´┐Ż Leipzig.


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any ca. 1904/1905.
 Edici´┐Ż de Williams
 and  Norgate (Gran
 Bretanya).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ex-libris Llista d' obres:

-A. de Riquer (3) (1900 - 1901 - 1903)
-Rafel Patxot (1901)
Joan Llongueras (1) (1901)
Joan Llongueras (2) (1901)
-Narc´┐Żs Clavell (1902)
-Rafael Dom´┐Żnech (1902)
-Macario Fau (1902)
-Vicente Garc´┐Ża de Paredes (1902)
-Federico Larra´┐Żaga (1902)
-Marquina (1902)
-Teresa i Mar´┐Ża (1902)
-Francesc Matheu (1902)
-Leonor Miquel (1902)
-Eugeni Ors (1902)
-J. Pin y Soler (1902)
-Josep M. Roca (1902)
-Santiago Rusi´┐Żol (1902)
-Hermann Schultze (1902)
-F. Soler (1902)
-Joseph Thomas (1902)
-Emili Cabot (1903)
-Joaquim Cabot (1903)
-Raymond Casellas (1903)
-Comte de Casa Davolos (1903)
-Lu´┐Żs M. Febrer (1903)
-De la llibreria de Pau Font de Rubinat (1903)
-Pau Font de Rubinat (1903)
-Oriol Mart´┐Ż (1903)
-R. Miquel (1903)
-Dr. Rudolf Newmann (1903)
-V´┐Żctor Oliva (1903)
-Paquita (Francisca Bonnemaison) (1903)
-Llu´┐Żs Plandiura (1903)
-W. Porter-Truesdell (1903)
-Alfonso XIII (1904)
-Apel´┐Żles Mestres (1904)
-Joan Subirachs (1904)
-Jordi Montsalvatge (ex-musicis 1905)
-Joseph Montsalvatge (1905)
-Hugo Sanner (1906)
-Jos´┐Ż Espasa e Hijos, Editores (1909)
-Anton Dalmau (2) (1913 - 1914)
-Trinidad Montsalvatge (1913)
-Joseph Montsalvatge (Ex-musicis 1913)
-Josep Fabregat (1913)
-Enrique Granados (Ex-musicis 1913)
-Jos´┐Ż M´┐Ż de Careaga  Montsalvatge (1913)
-Andr´┐Że Bearn (1916)
-Frederich Miracle (2) (1916 - ?)
-Llu´┐Żs Bartrina
-Rita Benapres
-Hans Bethge
-Emilio Canals
-Fernando Coll
-Alfons Gallardo
-Garcia Novell
-Carmen J. de F.
-Auguste Laborde
-Lemingen-Westerburg
-F. Lliurat
-J. Llorens
-J. Maragall
-J. Meifr´┐Żn
-Manuel de Montoliu
-J. L. Pagano
-M. Parera
-Ram´┐Żn Per´┐Żs
-Angelica Prat
-Jaume Ponsa
-Alexandre J. Riera

-Emilio de Riquer i Palau
-Ludwig Saeng
-Leon V. Solon
-Eudalt Thomas
-F. Thomas
-Eduard de Toda
-Miquel Utrillo

-A. VallLlobera
-A. de Riquer i de Palau
-Salvador Vilaregut

 

 

Generalitats:
Els ex-libris d'Alexandre de Riquer, s´┐Żn petites obres d´┐Żart, a Catalunya ex-libris i Alexandre de Riquer s´┐Żn conceptes inseparables.
Alexandre de Riquer no nom´┐Żs va introduir l'ex-libris modern a Catalunya, tamb´┐Ż va ser el primer en promoure´┐Żl a trav´┐Żs de publicacions com Luz (1898) o Joventut (1900) i de dignificar-lo per mitj´┐Ż del gravat calcogr´┐Żfic.
Riquer va ser el primer artista catal´┐Ż que va publicar un llibre amb ex-libris (1903) que recull la seva producci´┐Ż fins a aquell moment. El llibre va ser prologat pel prestigi´┐Żs artista modernista Miquel Utrillo.

El llibre "Ex-libris d'Alexandre de Riquer":
Aproximadament fins a la data de publicaci´┐Ż del seu llibre els ex-libris d'Alexandre de Riquer s´┐Żn inequ´┐Żvocament modernistes. La majoria s´┐Żn fotogravats de petit format impresos a una o dues tintes, que tenen com element central del dibuix motius variats com poden ser un rostre, una figura femenina - amb freq´┐Ż´┐Żncia un nu -, una dama llegint, ocells i altres animals, motius vegetals o paisatges, en general envoltats per fines i sinuoses l´┐Żnies i decorats amb marcs florejats, fulles d´┐Żacant, garlandes, etc. en el m´┐Żs pur estil modernista.
En el llibre citat "Ex-libris d'Alexandre de Riquer", es recullen fins a 63 exemplars. D´┐Żaquest llibre, en recollim imatges de les portades de les tres varietats existents, impreses entre
Barcelona i Leipzig l´┐Żany 1903 i distribu´┐Żt quasi simult´┐Żniament tamb´┐Ż a Barcelona i Leipzig i en una data lleugerament posterior - 1904 o 1905 - a la Gran Bretanya per mitj´┐Ż de Williams and Norgate.
Del Llibre, editat en franc´┐Żs, se´┐Żn va fer una tirada de 300 exemplars sota el mecenatge del compte Leiningen-Westerburg repartits entre Barcelona i Leipzig. Tamb´┐Ż van apar´┐Żixer 10 exemplars sobre paper especial, amb ex-libris acolorits i signats per l´┐Żautor. El 1904 es va esgotar. D´┐Żaquest darrer exemplar, (´┐Żnicament canvia la coberta) no se´┐Żn parla enlloc, i no ´┐Żs conegut per cap dels especialistes en la mat´┐Żria, se´┐Żn devia fer una tirada de molts pocs exemplars.

Obra i significat:
En el per´┐Żode 1902-1904 Llu´┐Żs Yebra cataloga fins a 142 ex-libris dels quals en recollim en aquesta pagina una bona part. Algun altre autor arriba a esmentar la xifra de 200, encara que aquesta sembli una xifra exagerada.
A partir d´┐Żaquesta ´┐Żltima data, Riquer es decanta cap a un estil m´┐Żs cl´┐Żssic per a la part central del dibuix, el que constitueix el nucli dels seus dissenys, mantenint en canvi el disseny modernista de les voreres dintre de la seva l´┐Żnia tradicional. Per altra banda, Alexandre de Riquer s´┐Żorienta cap a formats m´┐Żs grans i pel que fa a la t´┐Żcnica, generalitza l´┐Ż´┐Żs de l´┐Żaiguafort.
Des de les seves primeres creacions, Riquer es va adaptar perfectament a la filosofia que presidia en aquella ´┐Żpoca l´┐Żelaboraci´┐Ż d'ex-libris: va comprendre el seu valor al´┐Żleg´┐Żric, en la l´┐Żnia dels antics blasons.
Va incloure dintre dels seus dissenys els temes favorits de la seva ´┐Żpoca (figura femenina, vegetals, flors, fauna, paisatge), sempre amb una extraordin´┐Żria eleg´┐Żncia. La dona ´┐Żs una figura normalment present en bona part de la seva producci´┐Ż; pot tractar-se de figures femenines en actituds diverses, vestides o nues, de vegades en actituds sensuals. Un dels exemples en que podem apreciar detalls d´┐Żuna innegable sensualitat ´┐Żs el dels ex-libris que va realitzar per a Pau Font de Rubinat, especialment en el titulat ´┐ŻDe la llibreria de Pau Font de Rubinat´┐Ż.

Des del punt de vista formal:
Eliseu Trenc divideix l´┐Żobra de Riquer en cinc grups.
El primer grup al que pertanyen els ex-libris de Rafel Patxot, Joan Llongueras i altres son molt allargats i contenen una forma femenina elegant al´┐Żleg´┐Żrica en primer pla sobre un fons d´┐Żarbres per on corra un riu. Riquer expressa amb aquestes imatges la poesia d´┐Żuna natura melanc´┐Żlica.
El segon grup format per ex-libris com els de Manuel de Montoliu, Eudald Thomas i altres, son de forma circular o ovalada amb un element figuratiu al centre, estant l´┐Żexterior del cercle decorat amb motius florals que envolten el nom del propietari i la llegenda si n´┐Żhi ha.
El tercer grup, el dels ex-libris de Emili Cabot i R. Casellas es de format rectangular m´┐Żs tradicional sense elements decoratius i figures com rostres i cossos de dones.
El quart grup que compr´┐Żn els ex-libris de Paquita, Rita Benapres, Miquel Utrillo i altres es el m´┐Żs original i modern i est´┐Ż integrat per uns pocs elements florals amb dos o tres colors.
Finalment, el cinqu´┐Ż grup al que corresponen ex-libris com els de Carl Neumann, Anton Dalmau i ex-musicis com el de F. Lliurat es compon de marques de mida gran d´┐Żaiguaforts que generalment presenten un medall´┐Ż central ovalat amb una al´┐Żlegoria envoltat de nimfes i fullatge. Aquests ex-libris tardans, els ´┐Żltims de Riquer, daten de 1907 a 1914.

Creador d´┐Żuna escola d´┐Żexlibristes:
Riquer va ser el creador d´┐Żuna brillant escola d´┐Żexlibristes, els deixebles de la qual van ser artistes tan importants com J. Triad´┐Ż, J. Renart, J. Dieguez, J. Llongueras, F. Gal´┐Ż, I. Moya, que es conten actualment entre els exlibristes catalans m´┐Żs reconeguts.
L'Eugeni d'Ors, creador del Noucentisme (Moviment art´┐Żstic successor i enfrontat al Modernisme) va recon´┐Żixer a l´┐Żestudi de Riquer a Barcelona, malgrat les seves profundes discrep´┐Żncies art´┐Żstiques, la seva qualitat d' "´┐Żnic seminari de veritable art a Barcelona".

La valoraci´┐Ż actual de l´┐Żobra de Riquer:
Els ex-libris d'Alexandre de Riquer s´┐Żn cada vegada m´┐Żs apreciats pels experts de tot el m´┐Żn, com ho evidencien l´┐Ż´┐Żxit de les exposicions realitzades cada vegada amb m´┐Żs freq´┐Ż´┐Żncia, com l'Exposici´┐Ż que es va fer a Ortona a It´┐Żlia (1993), l'Exposici´┐Ż de la Caixa de Terrassa (2000) o el continu creixement de la bibliografia sobre Alexandre de Riquer.
Tamb´┐Ż contribueixen a aquesta difusi´┐Ż diverses webs, a m´┐Żs d´┐Żaquestes pagines que tenim la satisfacci´┐Ż de presentar i que s´┐Żaniran ampliant properament.
 

 
Ex-libris d'Alexandre de Riquer
 
Rafel Patxot
 
Joan Llongueras
 
Marquina 
 
Francesc Matheu 
 
Leonor Miquel 
 
Eugeni Ors 
 
F. Soler
 
Emili Cabot
 
Joaquim Cabot
 
Raymond Casellas
 
Comte de Casa Davolos
 
Lu´┐Żs M. Febrer
 
Pau Font de Rubinat
 
Oriol Mart´┐Ż
 
R. Miquel
 
Dr. Rudolf Newmann
 
Victor Oliva
 
Paquita
(Fca. Bonnemaison)
 
Llu´┐Żs Plandiura
 
Alfonso XIII
 
Joan Subirachs
 
Llu´┐Żs Bartrina
 
Carmen J. de F.
 
Lemingen-Westerburg
 
F. Lliurat
 
J. Llorens
 
J. Maragall

 
Manuel de Montoliu

 
J. L. Pagano

 
M. Parera (una rara versi´┐Ż en vermell)
 
Ram´┐Żn Per´┐Żs
 
F. Thomas
 
Eduard de Toda Miquel Utrillo
 
Auguste Laborde V. Garc´┐Ża de Paredes De la Llibreria de Pau Font de Rubinat
 
W. Porter-Truesdell
 
A. de Riquer i de Palau
 
Joseph Thomas Salvador Vilaregut

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI