GAUD´┐Ż I EL MODERNISME A CATALUNYA  / Arquitectura / Jujol / Vistabella / Esgl´┐Żsia del Sagrat Cor

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M´┐Żsica  

     ´┐Żrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catal´┐Ż fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop´┐Żsit   Contacti'ns   Dades d'audi´┐Żncia

Jujol: ESGL´┐ŻSIA DEL SAGRAT COR DE VISTABELLA

[English] [Fran´┐Żais] [Castellano]
Dades pr´┐Żctiques   Hist´┐Żria i descripci´┐Ż   Imatges   Altres obres de Jujol    
Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor
Foto per cortesia de Postals Llu´┐Żs del Rei

Dades pr´┐Żctiques:

Adre´┐Ża:  Pla´┐Ża de l'Esgl´┐Żsia   Vistabella - La Secuita (Tarragon´┐Żs)
Inter´┐Żs:
  xxxxx (3 sobre 5)
Estat de conservaci´┐Ż:  Exterior:
Bo, Interior: Acceptable parcialment restaurat de les destrosses de la guerra civil (1936-1939). Existeix un projecte per completar la restauraci´┐Ż de totes les pintures de l´┐Żinterior.
Visites Durant els oficis religiosos (Horari variable) i tamb´┐Ż pr´┐Żvia concertaci´┐Ż trucant al tel´┐Żfon (34) 977 61 00 43.

Hist´┐Żria i descripci´┐Ż:

Projectada per Josep Maria Jujol i Gibert i constru´┐Żda entre 1917 i 1923.
Vistabella es una petita poblaci´┐Ż part del municipi de La Secuita, a prop de Tarragona. Aquest poble no disposava d´┐Żesgl´┐Żsia i els seus habitants varen acordar d´┐Żencarregar-ne la construcci´┐Ż a Jujol l´┐Żany 1917.
Jujol, un home molt religi´┐Żs, va acceptar aquesta proposta que es va poder portar a terme amb el finan´┐Żament d´┐Żuna fam´┐Żlia i amb aportacions populars amb diners, jornals, o amb altres elements que la poblaci´┐Ż podia aportar.
L
'esgl´┐Żsia es va construir amb materials senzills com pedra del pa´┐Żs i maons per a la estructura i fusta - com la resta de les cases del poble -, ferro forjat i altres materials buscant sempre no tant l´┐Żestalvi sin´┐Ż l´┐Żoriginalitat i l´┐Żoptimitzaci´┐Ż (dir´┐Żem en termes actuals) dels recursos naturals de l´┐Żentorn.
Com explica la gent de la poblaci´┐Ż, la simbologia de l´┐Żobra i tots els seus racons estan molt premeditats, res es casual.
En quant a la decoraci´┐Ż interior - pintura, mobiliari, l´┐Żmpades, canelobres, elements de culte, etc. -, tamb´┐Ż est´┐Ż feta amb elements molt senzills - com es com´┐Ż en Jujol -
 
(aquests elements son avui una fant´┐Żstica i imaginativa representaci´┐Ż de l´┐Żanomenat "arte povera" o "Art Francisc´┐Ż")
Finestres d´┐Żalabastre i vidres decorats amb imatges de sants permeten una atenuaci´┐Ż de la il´┐Żluminaci´┐Ż i la creaci´┐Ż d´┐Żun ambient m´┐Żs recollit. 
L´┐Żedifici est´┐Ż, doncs, molt ben adaptat al seu entorn natural. Per alguns arquitectes estudiosos de l´┐Żobra de Jujol, aquesta esgl´┐Żsia d´┐Żaparen´┐Ża r´┐Żstica, es una de les obres m´┐Żs importants d´┐ŻEuropa en el segle XX. 
 

Imatges:

Exterior

    Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor C˙pula*     Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Porxo* 
                 C´┐Żpula                                 Porxo
 

Interior

    Jujol: Vistabella Esglesia Sagart Cor Decoraciˇ*   Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Ra´m*   Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Crist*   Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Voltes*
               Pintures murals de Jujol representant ra´┐Żm                  Altar lateral amb Crist         Voltes sobre l'altar

    Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor C˙pula*   Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Signatura*   Jujol: Vistabella Esglesia Sagrat Cor Inscripciˇ    Jujol: Vistabella Esglesiua Sagrat Cor Cor *       
 Suports de volta decorats Inscripcions amb signatura de Jujol                         Cor

Fotografies amb * per cortesia de Jordi Amat 
 

Altres obres de Jujol:
A Barcelona:  Casa Planells  Font Monumental de la Pla´┐Ża d'Espanya 
A Cornell´┐Ż:  Can Camprub´┐Ż 
A Creixell:  Agulla de la torre de l'Esgl´┐Żsia de Sant Jaume 
A Els Pallaresos:  Ca l'Andreu  Casa Bofarull  Casa Soler 
A Montferri:  Ermita de Montserrat 
A Sant Joan Desp´┐Ż:  Can Negre  Casa Maluquer  Casa Rovira  Esgl´┐Żsia de S. Joan Baptista  Reixat  Torre de la Creu (Casa dels ous)  Casa Serra-Xaus   Casa Jujol 
A Tarragona:  Casa Ximenis  Teatre Metropo
A Vallmoll:  Ermita del Roser 
A Vistabella (La Secuita):  Esgl´┐Żsia del Sagrat Cor

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI