Gaudí, un místic català:
L’arquitectura i fins i tot la genialitat d’Antoni Gaudí es coneguda y reconeguda arreu del mon, però el que potser la gent no coneix tant, és la font de la que brollà tota la seva inspiració i el sentiment patriota de la seva obra.
Sens dubte Gaudí  fou un místic, la qual cosa vol dir que dintre d’ell va trobar a Déu, fruit d’una vida asceta i religiosa. Era de soca-rel, fill d’ una família cristiana catalana tradicional a on la fe, el treball i la confiança en la Divina Providència, eren el tarannà que els va bellugar tota la vida.    

Com els grans sants, fruit de les penitencies arribà a la inspiració celestial en la que, dins del seu pensament, va identificar el que avui es el Temple de la Sagrada Família amb la Jerusalem celestial.
La seva joia i entusiasme eren tan grans, que quan la gent li deia que allò que proposava era impossible, ell els hi contestava: ” Jo treballo per Deu i el meu client m’ha dit que no te pressa ” ….. Solament els gran místics poden arribar a aquesta intimitat amb Deu. Als seus col·laboradors els hi explicava que allò que estaven fent, els depassava i solament es podria entendre contant amb la Divina Providència.  
Quina confiança i quin encert, quan 130 anys desprès veiem meravellats que ve gent de tot al mon a veure al que s’està fent i que el Papa Benet XVI, oficialment consagrarà la Sagrada Família com a Basílica el proper dia 7 de Novembre de 2010. 

La seva fe en Crist era tan gran, que li va portar a concebre la Creu de quatre braços, amb la que coronà tots el seus edificis. Sense anar més lluny, la Sagrada Família va coronada amb una gegantina creu de quatre braços: un mirant al Nord, un altre al Sud i els altres dos a l’est i a l’oest. El simbolisme es la universalitat de Crist i de la seva Església i que, si Déu vol, farà el cim del temple mes alt de la Cristiandat: 170 metres.
Era fill de Catalunya i avui català universal. Aquesta catalanitat, molt ben administrada pel que fou el seu amic, el gran bisbe Josep Torras i Bages, el portà a projectar i construir en català, deixar senyals d’identitat catalana en tots el seus edificis i fins i tot a construir les façanes de la Sagrada Família, amb les torres que representen els dotze apòstols, formant les quatre barres de la bandera catalana. 
Fe i Pàtria, aquests varen esser els motors de la obra de Gaudí.

Xavier Biosca.
24 de Setembre de 2010.